Rusya Telekomünikasyon ve Kitle İletişim Bakanı Yardımcısı Alexei Kozyrev blockchain’e yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Ulusal habercilik platformu RNS’in geçtiğimiz günlerde hazırladığı haberde Kozyrev’in “blockchain teknolojisinin devlet kanadından kabul görmesi için madenciliğin olmadığı bir platformun kurulması şart” sözlerine yer verildi.
Bakan yardımcısı “Kritposredsa” isimli forumun açılışında yaptığı konuşmada blockchain temelli sistemlerin kimlik formları ve belgelerin korunması ve depolama gibi sorunlara uzun vadede çözüm olabileceğini ifade etti. Kozyrev oluşturulacak platformun bu kriterleri karşılaması için “birleşik ve evrensel” olması gerektiğini sözlerine ekledi.
“Mevcut blockchain çözümlerinin kurumsal açıdan oldukça değişken olduğunu söylemeliyim. Tokendata verilerine göre şu ana kadar kurulan blockchain platformlarının %50’si ya çoktan iflas etti ya da ortadan kayboldu. Şayet blockchain’in devlet kanadında nasıl kabul göreceğine dair konuşuyorsak açık bir şekilde ifade etmeliyim ki, ticari kuruluşlara ait blockchain platformlarına kesinlikle güvenemeyiz. Çünkü bu platformlar hiç ama hiç güven vermiyor. Bu da bize şunu gösteriyor: Kendi blockchain platformumuzu kendimiz kurmalıyız.”
Öte yandan Rus hükümetinin 2017’nin sonlarına doğru blockchain’in potansiyel kullanım alanlarına yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdığı biliniyor. Hükümet Aralık başında blockchain’in ulusal oylama sistemindeki yeterliliğini ve “Aktif Vatandaş” uygulamasında şeffaflığı artırıp artıramayacağını belirlemek için bir dizi test başlattı. 19 Aralık’ta ise Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’tan kritik bir blockchain hamlesi geldi. Rusya Tekel Karşıtlığı Servisi (FSA) ile ortaklık anlaşması imzaladığını duyuran banka, anlaşma kapsamında belge transferi ve depolamasında blockchain’in test edileceğini belirtti. Öte yandan kripto paraların vergiye tabi olduğu Rusya’da, Putin’in talimatıyla ulusal bir kripto paranın geliştirilmesi planlanıyor.