Türkiye’nin en köklü siyasal partisi Cumhuriyet Halk Partisi, dünyanın yeniden şekillendiğini ve bu doğrultuda Blockchain teknolojisinin araştırılması gerektiğini ifade etti.
CHP’den Blockchain Önergesi
Blockchain araştırma önergesini meclise sunan isim CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak oldu. Konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda Budak, “Blok zincir teknolojisinin yansıması olan kripto paralar, buz dağının görünen kısmıdır. Bu teknoloji yakın geleceği şekillendirme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu yeni paradigmaya karşı ülkemiz geleceğe yönelik geniş kapsamlı çalışmalar yapmalı ve güçlü adımlar atmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Bunun yanında Budak konuşmasında, Blockchain alanında rekabetin günden güne kızıştığını ve Türkiye’nin bu konuda rekabete hazır bulunması gerektiğinin altını çizdi. Blockchain tabanlı kripto para birimlerinin toplam değerinin dünya üzerindeki 19 ülke dışındaki tüm ülkelerin milli gelirlerinden daha yüksek olduğunu belirten Budak, 2018 yılında dünya genelindeki kripto para miktarının dolar rezervinin %7’sine, Euro rezervinin %39’una, altın rezervinin de %10’una denk geldiğini ifade etti.
Neden Blockchain?
Budak konuşmasında, Blockchain’in gerçekten kolaylıklar sağladığının da altını çizdi. Önergeye göre, halihazırda bankacılık ve e-ticaret işlemlerinde kullanılan Blockchain teknolojisinin; tapu devirleri, değerli taşlar, e-devlet sistemleri, e-oylama, sağlık hizmetleri, gümrükleme, yerel ve genel seçimler, ödeme sistemleri, deniz lojistiği, telif hakları gibi birçok alanda altyapıda kullanılabileceği ifade edildi.
Öte yandan Budak neden bir meclis araştırmasına gerek duyulduğuna da değindi. Önergeye göre şu sebeplerle meclisin bu işin içinde bulunması gerekiyor:
Teknolojik ve hukuki altyapının geliştirilmesi, Blockchain konusunda nitelikli insan kaynağının ve yönetici sınıfının oluşturulması, ar-ge bölümlerinin oluşturulması, fikri ve sınai haklar özelinde Blockchain teknolojisinin kullanım alanlarının belirlenmesi, sektörle ilgili fırsat ve risklerin ortaya çıkarılması, kamu ve özel sektörün bu teknoloji stratejisine referans oluşturması, ulusal kurumlarımızın bu alanda küresel rekabete hazırlanması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.
Bunun yanında Türkiye zaten 2023 yılı için ulusal bir Blockchain geliştirme planları olduğunu açıklamıştı. Konuyla ilgili detayları bu haberimizde sizlerle paylaşmıştık.