Kripto para birimleri ve bunların altyapısını oluşturan blockchain teknolojisi son yıllarda dünya çapında birçok ülke ve bölgede öne çıkmaya başladı ki bu ülkelerden birisi de Türkiye olarak gösterilebilir.
Türkiye geçtiğimiz aylarda Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan‘ın da blockchain teknolojisi hakkında yaptığı açıklamalar sayesinde ilgili teknolojiyi mercek altına almıştı. 18 Eylül tarihinde yayınlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi planı içerisinde hükümetin blockchain’e verdiği önem bir kere daha görüldü.
Ulusal Blokzincir Altyapısı
Yayınlanan planda konu hakkında şu ifadelere yer verildi:
”Blokzincir “bitcoin” gibi sanal para birimleri ile ünlenmiş olsa da, merkezi otoriteye ihtiyaç olmadan sisteme dahil olan tarafların birbirine güvenerek işlem yapabilmelerini sağlayan dağıtık bir iletişim altyapısı sunmaktadır. Bu özelliği sayesinde, akıllı sözleşmelerden, tedarik zinciri sürecinin şeffaf ve güvenilir takibine kadar birçok alanda da kullanım imkânı olan, aracıları ortadan kaldıracağı için geleceği şekillendirecek yeni iş modelleri oluşturan teknolojilerden biridir.”
”Örneğin, Amerikan borsası NASDAQ, blokzincir tabanlı üç farklı pilot uygulama üzerinde çalışmaktadır. Hisse ihracı ve takibi, e-oylama ve İsveç ortak fonu ile iletişim. GüneyKore blokzincir altyapısının ülke genelinde gelişimi için kamu ihtiyacı olan hayvancılık tedarik zinciri yönetimi, gümrükleme, e-oylama, gayrimenkul alım-satım, uluslararası e-belge yönetimi ve deniz lojistiği alanlarında pilot projeler belirlemiş ve bu projelerde geliştirme yapacak girişimciler için fon ayırmıştır.”
Plan çerçevesinde atılacak ilk adımlar ise şöyle açıklandı:
- Ulusal blokzincir altyapısının geliştirilmesi ve bu sayede yeni ve yükselen bir teknoloji olan blokzincir tabanlı ağ oluşturulması teşvik edilecektir.
- Blokzincir teknolojisi üzerinde uygulama geliştirme yetkinliğinin oluşması için öncelikle kamu merkezli uygulamalardan (örneğin, tapu kayıt, diploma, gümrük uygulamaları vb.) blokzincir altyapısına taşınabilir olanların tespit edilerek “Açık Kaynak Platformu” inisiyatifi bünyesinde projelendirilmesi sağlanacaktır.
- Yeni, güvenli iş modeli ve süreçlerin (tedarik zinciri, bankacılık, hukuki takip uygulamaları vb.) testi için geliştirilen blokzincir altyapısında kurgu ve uygulama modelleri üzerinden pilot uygulamaların yapılması için test ortamı ve katılımcı kümesi oluşturulacaktır.
Türkiye’nin blockhain konusunda böylesine büyük ve kapsamlı bir adım atması, kesinlikle yerel kripto para sektörü için umut verici.