Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Lens Protocol’den bahsetmiştim. Bugün ise Lens Protocol’den whitelist hakkı nasıl alırız ondan bahsetmek istiyorum sizlere. Buradan alınacak whitelist hakkı bizim için niçin bu kadar önemli diye soruyorsanız eğer (?) Lens Protocol videosunu izlediyseniz, Lens Protocol başarabilirse, Blockchain ekosistemi üzerine inşa edilen geleceğin Sosyal Medya ağı olabilir diyebilirim. Çok iddialı bir tanım olsa da, şu an kullandığımız Facebook, Youtube, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları kendilerini Web3 internet çağına ve blockchain teknolojisine dönüşümlerini sağlayamazsa Lens Protocol gibi geliştirmeler bunların yerini alabilir ya da aday gösterilebilir diye özet geçebilirim.
Lens Protocol üzerinden whitelist hakkı almamız demek aslında bir NFT minti gerçekleştiriyor olmamız demek. Yani Ethereum $3,317.9 Name Service’te olduğu gibi kendimize bir kullanıcı adı oluşturmamız anlamına geliyor. Bu kullanıcı adı ile birlikte NFT sahibi oluyoruz ve bu NFT ile birlikte Lens Protocol üzerinde bulunan bütün DApp’leri kullanabiliyoruz.
Şu an whitelist hakkı dağıtımı herkese açık olarak gerçekleşmediği için, belirli şartlar altında dağıtımı gerçekleşiyor. Peki bunlar neymiş gelin hep birlikte bakalım… (Metin olarak devam etmek istemiyorsanız yazının en altına bıraktığım video içeriği ile devam edebilirsiniz.)
Birincisi; Lens Protocol resmi Twitter hesabındaki ve Discord sunucusundaki duyuruları takip etmek gerekiyor. Ekstra çeşitli oluşumlar ile yaptıkları etkinlikler sonucunda whitelist hakkı dağıtabiliyorlar.
İkinci ve şu an için en yaygın whitelist elde etme hakkı olarak kullanılan, PhaverApp uygulamasının kullanılması gerektiğini söyleyebilirim. Nasıl olacak diyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilir veya video içeriğinden takip edebilirsiniz.
- Phaver’in twitter hesabından Discord sunucusuna giriyoruz. #select-language kanalına gidiyoruz, ilk mesajdaki ülke bayrağı emojisine tıklayarak Türkiye rolü alıyoruz.
- Phaver uygulamasını Play Store’dan veya App Store’dan indiriyoruz.
- Giriş için bir kod isteyecek, öncelikle benim kendi kodum olan KONT kodunu kullanabilir ya da herkese açık olarak kullanılan EARLYBIRD kodunu kullanabilirsiniz. (arkadaşlarınızın referansı ile de girebilirsiniz, EARLYBIRD kodunu kullanmak zorunda değilsiniz, Phaver kullanıcı adınız referans kodunuz oluyor, ayrıca kullanıcı adınızı değiştirirseniz referans kodunuz hala ilk kullanıcı adınız olarak kalıyor bilginiz olsun.)
- Frens rolüne başvurmak için:
- Aşağıdakileri içeren bir Tweet gönderisi yapmanız gerekiyor:
a) Phaver kullanıcı adınız
b) Phaver profilinizin ekran görüntüsü
c) @ phaverapp etiketi ve #phaverfrens etiketi - Attığınız twitter gönderisinin urlsini yani linkini #frens-application’a gönderin. (eğer twiti silerseniz, adminler değerlendirirken bulamayacağı için başvurunuz geçersiz sayılır.)
5. Kanal kapalıysa önümüzdeki haftaya açılacaktır. Sonrasında başvurunuz değerlendirilecek, değerlendirme süreci 3–7 gün arasında değişmektedir. (ayrıca frense seçilen kullanıcılar, uygulamada rolünüzün gelmesi biraz sürebiliyor. Discord’da frens rolünüz varsa, yakın bir gelecekte uygulamada da olacaktır.)
6. Frens rolü aldıktan sonra #whitelist kanalındaki bota POLYGON hot wallet (metamask) adresimizi submint ediyoruz ve bekliyoruz.
7. Phaver ekibi Lens ekibine adres listesini iletince, Lens ekibi adresleri işliyor ve claim edebilirsiniz diye bildirim gelince claim.lens.xyz sitesinden cüzdan bağlayarak Lens Profil mint etme sürecini başlatıyoruz.
Bütün bu işlemler sonucunda Lens Protocol’den bir whitelist hakkı alıp, NFT’inizi mint edip, blockchain sistemi üzerine inşa edilen platformdaki yeni kullanıcı adınızı belirlemiş oluyorsunuz. Lens Protocol’ü tanıtmaktaki amacım gerçekten yeni gelişen blockchain teknolojisi üzerinde devrim yaratabilecek bir geliştirme olabileceğini düşünmemdir. Yani bu reklam veya sponsorlu bir içerik değildir 🙂 O yüzden başta da dediğim gibi ekosistemin içerisinde yer almak istiyorsanız bu ve benzeri gelişmeleri takip etmemiz de yarar var.
Ali Tıknazoğlu‘na Phaver üzerine hazırladığı kaynakları kullanmama izin verdiği için teşekkür ederim.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Ben Sercan.