Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Amerika merkezli Cisco, geçtiğimiz günlerde şirketin kurumsal odaklı Blockchain teknoloji platformları ile ilgili görüşlerini içeren bir rapor yayımladı. Cisco yayımladığı raporda Blockchain teknolojisinin, dünya GSYİH’nın yüzde onunu elinde tutma potansiyeli olduğunu belirtti. Bu da 2027 yılına kadar hem merkezi hem de ruhsat almış Blockchain alanında birkaç trilyon dolarlık değerin depolanacağı anlamına geliyor…
Blockchain’de 2021’e Kadar Ne Olacak?
Kripto para endüstrisi özellikle fiyat konusunda sürekli iniş ve çıkışlarla uğraşırken, çalkantılı piyasadaki şirketler ve Blockchain teknoloji firmaları ilerlemeye devam ediyor. Blockchain endüstrisi, 2008 yılında ilk kurulduğu andan itibaren yükseliş çizgisinde ilerlemeye devam etti ve tedarik zincirlerinden telif haklarına kadar birçok alanda kullanılmaya başladı. Hatta Blockchain’in birçok boşluğu doldurduğunu da rahatlıkla dile getirebiliriz.
Bunun yanında Cisco’nun yayımladığı son raporda Blockchain teknolojisinin oldukça parlak bir geleceği olduğuna değiniliyor. Rapora göre, Blockchain teknolojisi birçok sektörde birkaç yıl içinde adeta norm haline gelecek.
Öte yandan Cisco’nun yayımladığı bu raporda, şirketin işletmelere yönelik kendi Blockchain platformuna da değiniliyor. Rapora göre Blockchain çözümlerinin asıl dikkat çeken noktası bu teknolojinin her gün artan kullanım potansiyeli…
İşletmelerin Ana Sorunu…
Cryptoslate’in haberine göre Cisco yayımladığı raporda, özellikle küresel tedarik zinciri konusunda işletmelerin günümüzdeki en büyük sorunlarından birinin şeffaflık olduğunu ifade ediyor. Rapora göre, Amerika merkezli firmalar sahte kayıtlar ve yanlış veriler sebebiyle her yıl yaklaşık olarak 7,5 milyar dolar kaybediyor.
Cisco’ya göre özellikle tedarikçiler için bir başka önemli sorun: Küresel ticaretin karmaşıklığı. Finansal kurumlar ve aracılar gelişmekte olan piyasalardaki tedarikçileri %30’a kadar finansman faizi ödemek zorunda bırakıyor. Raporda bu konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor:
Blockchain tabanlı teknolojiler, iş süreçlerinin dijitalleştirilmesi, varlıkların token’laştırılması ve karmaşık sözleşmelerin kodlanması yoluyla işletmeler için bir güven temeli oluşturabilir.
Cisco’ya göre Blockchain teknoloji sayesinde şirketler insan müdahalesi olmadan etkileşime geçerek otomatikleşen bir süreç yürütebilirler. Dolayısıyla bu durum birçok süreci basitleştirir.
Bunların yanında Cisco Şubat ayında yaptığı bir duyuruyla, Singapur’da Blockchain teknolojisine odaklanacak “Ortak Yenilik Merkezi” açtıklarını açıklamıştı. Tüm büyük teknoloji firmaları gibi Cisco’nun Blockchain teknolojisinden mahrum kalmamak adına ardı ardına adımlar attığını görüyoruz.