Türev piyasalarında ciddi işlem hacmine sahip olan borsa, suçlamalardan kurtulabilmek için düzenleyicilerle anlaşma imzaladı. Şirket üzerlerine atılı suçlardan yakayı kurtarmak için 100 Milyon doları gözden çıkardı. Kara para aklama ve KYC konusunda politikalara uymama gibi suçlamalarla ciddi sorunlar yaşayan şirket artık rahat bir nefes aldı. Üstelik bu gelişme kripto para piyasaları içinde olumlu kabul ediliyor.
BitMEX 100 Milyon Dolar Ödeyecek
Seyşeller merkezli kripto para borsası ve türev ticaret platformu BitMEX, Amerika Birleşik Devletleri Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) ile bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre şirketin üzerindeki atılı suçlar ortadan kalkacak ve BitMEX 100 milyon dolar ceza ödeyecek.
Anlaşmanın detaylarında şirket yetkililerine atılı suçlara değinilmemiş. Ancak şirketin suçlandığı konulardan kurtulduğu açık biçimde ifade ediliyor. Yani BitMEX FUD’unu da geride bıraktık diyebiliriz. Bu haber kripto para piyasalarının kısa vadeli görünümüne olumlu yansıyacaktır.
BitMEX CEO’su Alexander Höptner anlaşmayla ilgili açıklamalarda bulundu.
“Bu suçlamaları artık geride bıraktığımız ve anlaşmaya vardığımız için son derece mutluyum. Sorumluluklarımızı önemsiyoruz, bunları çok daha fazla ciddiye alacağız ve bu olağanüstü varlık sınıfının geleceğindeki önemli rolümüzü devam ettireceğiz. Dünya çapındaki düzenleyicilerle çok daha yakın ilişkiler kuracağız ve onların bizden istediği şartları titizlikle yerine getireceğiz” dedi.
BitMEX Borsasının Suçu Neydi?
CFTC şirket ve yetkililerini birçok konuda suçluyordu. Kayıt dışı şekilde alım satım platformu işletmekle suçlanan şirket yöneticileri birçok suçla karşı karşıya kaldı. BitMEX borsasının kara para aklama ile mücadele süreçlerine yeterli özeni göstermediğini söyleyen Amerika Birleşik Devletleri Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) şirkete ve ortaklarına ihlal suçlamalarında bulundu.
Ortaklar “Banka gizlilik yasasını” ihlalden dolayı da suçlamalara maruz kaldı. Amerika ve diğer dünya ülkeleri kripto para borsaları üzerinde yeni bir düzenleyici baskı dalgası başlattı. Kara para aklama ile mücadele, müşterini tanı (KYC) ve bilgi paylaşımı gibi konularda gerekli özeni göstermeyen şirketler ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Üstelik bazı standartların oturabilmesi için birçok ülke lisanslama süreçlerini başlattı. Örneğin Güney Kore ülkedeki tüm borsalara birkaç aylık süre tanıyarak lisans işlemlerini tamamlamaları için süre vermişti.