Cointelegraph’ın haberine göre, saldırıya uğrayan İtalyan kripto para borsası BitGrail’in kurucusu ve sahibi Francesco Firano, müşterilerinin kayıplarını iade etmeye mahkum edildi. Mahkeme kararı, 28 Ocak’ta BitGrail Victims Group (BCVG) tarafından Medium’da açıklandı.
Mahkeme Kararı
İtalyan İflas Mahkemesi cezayı 21 Ocak’ta yayımladı. BCVG de mahkeme kararının yayınlandığı gün bir gönderi paylaştı. Buna göre İtalyan Mahkemesi, hem BitGrail’in hem de Francesco Firano’nun şahsen iflasını ilan etti. Ayrıca Firano’nun kişisel varlıklarını çoğuna el konulmasına karar verdi.
BCVG’nin paylaştığı yazıya göre İtalyan makamları, Firano’nun arabası da dahil olmak üzere 1 milyon doların üzerinde kişisel varlığa el koydu. Ayrıca BitGrail’in borsa hesaplarından milyonlarca dolar değerinde kripto paraya el konulduğu ve bunların mahkeme tarafından atanan bir heyet tarafından yönetilen hesaplara taşındığı açıklandı.
Bunun yanında mahkeme Nano kripto paralarının soğuk cüzdanlarda değil sıcak cüzdanlarda saklandığını belirtti. Dolayısıyla kripto paraların güvenliği bir nevi tehlikeye atılmış oldu.
Firano Farkındaydı
Öte yandan mahkeme Temmuz 2017’de 2,5 milyon Nano’nun borsadan çalındığını ve Firano’nun bunun farkında olduğunu belirtti. Firano bu durumun farkına vardıktan sonra ilgili borsa hesaplarının aynı ay içinde kara listeye alındığını Twitter üzerinden duyurmuştu. Ayrıca mahkeme incelemelerine göre aynı yılın ekim ayında 7,5 milyon daha Nano borsadan çalındı. Yani 3 ay içinde 10 milyon Nano ortadan kayboldu.
Aralık 2017’de de Firano, borsanın merkezi cüzdanını “soğuk cüzdana” dönüştürdüklerini ve borsanın faaliyetlerine aralıklı da olsa devam edeceğini açıkladı. Ayrıca savcılar, saldırıyı açıklamadan günler önce Firano’nun 2-5 Şubat tarihlerinde borsada yer alan kendi hesabına 230 Bitcoin yatırdığını belirtti.
Bunun yanında iki Amerikalı hukuk firması geçtiğimiz günlerde hem BitGrail’a hem de Nano geliştiricilerine dava açtı. Dava metninde Nano ekibinin federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiği ve yatırımcıları BitGrail’da hesap açmaya ve para yatırmaya yönlendirdiği iddia edildi. Bununla ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz.
Güvenilir kripto para borsaları varlıklarının çoğunu genel olarak “soğuk cüzdanlarda” tutarlar. Çünkü anlık hareketlerin gerçekleşebildiği ve güvenliği soğuk cüzdanlara göre nispeten daha düşük olan “sıcak cüzdanlar” daha kolay saldırıya uğrayabilir. Dolayısıyla BitGrail de muhtemelen en büyük hatayı burada yaptı… Tabii ki borsanın bu duruma düşmesinde Firano’nun da saldırıyı fark etmesine rağmen gerekli önlemleri almamasının rolü büyük…