2013 yılı sonuna doğru Bitcoin 1000 dolar gibi inanılmaz bir değere ulaşmıştı. Sonrasında yaşanan olaylar silsilesinin ardından, bugün değerinin 445 dolara kadar indiğini görüyoruz. Yazımızda, düşüşe neden olan olayları ve ardındaki gerçekleri aramaya çalışacağız.
Mt.Gox vakası. 2014 başı itibariyle, en büyük exchange şirketlerinden biri olan Gox’ta birçok güvenlik problemi yaşanmaya başladı ve bu sorunlardan dolayı bazı kullanıcıların tüm withdraw işlemleri durduruldu. Diğer exchange şirketleri ise, bu olayın Bitcoin ile ilgili bir hata ya da güvenlik sorunu olmadığını, tamamen Gox’tan kaynaklandığını ve kendi kullanıcılarının bu olaydan etkilenmeyeceğini ısrarla vurguladılar. Bunu yapmalarındaki neden, tabi ki kullanıcıların Bitcoin’e olan güvenini kaybetmemekti. İlerleyen günlerde ise, şirket giderek kontrolünü kaybetmeye başlamıştı. İlk günlerde yalnızca güvenlik problemi yaşadığını ifade eden ve gerçeği gizleyen Gox yetkilileri, bir süre sonra siteyi tamamen durdurdu ve takibinde ise kapattı. İzleyen haftalarda şirket, kendi hesaplarından yaklaşık 400 milyon dolarlık Bitcoin çalındığını itiraf etti. Bu olay Bitcoin’e büyük darbe vurarak fiyatların düşmesine yol açtı. Ayrıca çalınan Bitcoin’lerin uluslararası borsalarda paraya çevrilecek veya çevriliyor olması, düşüşlerin başka bir nedeni de olabilir.
Çin’in hamleleri. Yine 2013 yılı sonlarına doğru Bitcoin’e büyük bir darbede Çin’den gelecekti. Çin Bitcoin kullanımıyla ilgili ilk uyarısını 2013 Aralık ayında gerçekleştirdi; fakat ilk zamanlarda bu çok fazla dikkat çekmedi, sonrasında ise herkesin gözü kulağı Gox’tan gelecek haberlere kitlenmişti. Gox olayının etkisi yüzünden belki de Bitcoin dünyası Çin tehlikesini ilk başlarda fark edemedi. İlk uyarının ardından takibindeki 5 ay içerisinde, önce Yuan para birimi ile işlem yapmak yasaklandı, daha sonra tüm para birimleri için exchange sitelerine para gönderme durduruldu ve PBOC’nin son açıklamasıyla Çin hükümetinin gerçekten kendi vatandaşlarına Bitcoin’i kullandırmak istemediği algısı ortaya çıktı. İlk başlarda daha naif olan uyarılar, giderek artan seviyede devam ederken, kullanıcıların aklında hep acaba yasaklanacak mı sorularına yol açtı ve bu yüzden de bir belirsizlik ortaya çıktı. Özetle, belirsizlik hala devam eden büyük güven sorunlarına yol açarak, Bitcoin değerinde düşüşlere yol açmıştır.
Aslında burada temel sorun belirsizliktir, hiçbir yatırım aracı veya varlık, belirsizliğin olduğu bir ortamda yaşayamaz ve bir süre sonra da yok olmaya mahkûm olur. Böyle bir olay Bitcoin de yaşanır mı, çok düşük bir ihtimal; çünkü arkasında getirdiği yenilikçi teknoloji, onun yaşama devam etmesindeki en büyük etmendir. Bu yüzden Bitcoin yalnızca bir yatırım aracı değildir ve bu gözle bakmamak gerekir. Bitcoin çok değişik sektörlerdeki aktörlere, birçok özelliği içerisinde barındırdığından dolayı kazandıracaktır. Ayrıca Bitcoin’in çok farklı kılıklarla karşımıza çıktığını da söyleyebiliriz: yatırımcıya al sat yaptırır, ticaretle uğraşanalar için bir ödeme sistemi olur, kullanıcılara zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın para gönderme işlemi sağlar, madencilikten dolayı ekipmanlar, donanımlar ve tüm bilgisayar teknolojileri gelişir.
Sonuç olarak, Bitcoin’in ardındaki teknolojiyi ve gelecekte bu teknolojiyle uygulanabilir araçlar düşünüldüğünde, değerinin çok daha fazla olması gerektiğini söyleyebiliriz. Ama şuan için biraz da olsa zamana ihtiyacı olduğu çok açıktır.