Bitcoin 11 Mart’ta ilk kez 72.000 doların üzerine çıkarak geçtiğimiz hafta %9,5’lik bir artış kaydetti. Ralli, 8 Mart’ta gün içi %4,8’lik bir artışla 70.055 dolara yükselmesi ve ardından %5,9’luk bir düşüşle 65.935 dolara gerilemesiyle önemli bir volatilite gösterdi. Bitcoin boğaları, vadeli işlem sözleşmeleri yoluyla vadeli işlemlerde yaşanan artış nedeniyle tüm zamanların en yüksek seviyesini kutlama konusunda temkinli davranıyor.
Bitcoin Cephesinde Neler Oluyor?
Analistler, Bitcoin vadeli işlemlerindeki 35,8 milyar dolarlık açık pozisyonun, yatırımcıların genellikle vadeli işlem piyasasında pozisyonlara aşırı güvenmesi nedeniyle bir risk oluşturduğuna dikkat çekti. Bu veri yatırımcıların ilgisini teyit etmekle birlikte vadeli işlemlerde long pozisyonlar ve short pozisyonlar her zaman eşleştiği için doğal olarak yükseliş olarak değerlendirilemez. Bu durum yönsel eğilimden ziyade volatilite yaratmakta.
Chicago Ticaret Borsası’nın şu anda Bitcoin vadeli işlemlerinde Binance, Bybit ve OKX gibi merkezi kripto borsalarını geride bırakarak en büyük paya sahip olduğunu da belirtmek gerekir. Ancak Kasım 2021’de Bitcoin 69.000 dolar civarında işlem görürken Bitcoin vadeli işlemlerinin açık faizi en son zirveye ulaştığında ve ardından sadece 30 gün içinde %31,5’lik bir düşüş yaşadığında durum böyle değildi.
Bu rakam Bitcoin cinsinden ifade edildiğinde, Bitcoin açık pozisyonu Ekim 2022’deki zirvesinin %27 altında kalıyor. Yine de vadeli işlemlerdeki mevcut 495.380 Bitcoin’lik açık faiz, Bitcoin’in fiyatı volatilite artışlarını tetikleyecek kadar önemli. Bu durum, 4 Mart’ta vadeli işlem piyasasında Bitcoin long ve short pozisyonlarında 325 milyon dolar gibi şaşırtıcı bir rakamın tasfiye edilmesiyle açıkça görüldü.
Vadeli İşlem Piyasası ve Bitcoin
11 Mart’ta Bitcoin vadeli sürekli sözleşmelerinin fonlama oranı haftalık %2,1’e ulaşarak 18 aydan uzun bir süredir görülmemiş bir zirveye işaret etti. Bireysel yatırımcılar genellikle spot piyasa fiyatlarını yakından takip ettikleri için bu sözleşmeleri tercih eder ancak bu sözleşmelerin bir özelliği vardır: fonlama oranı olarak bilinen değişken bir vadeli işlem ücreti. Esasen pozitif bir oran yatırımcıların long pozisyonları için vadeli işlem sözleşmelerine daha fazla ağırlık verdiklerini gösteriyor.
Bitcoin boğaları, spot borsa yatırım fonlarına güçlü giriş avantajına sahip ve Microstrategy yükselen fiyatlardan etkilenmeden daha fazla Bitcoin almaya devam ediyor. Ancak bireysel yatırımcılar çoğunluğa altcoin projelerine ve 72.000 dolar seviyesinden bu pahalı sözleşmelere akın etmeye başlarsa piyasa yapıcıların ve arbitraj masalarının bu pozisyonları nakde çevirmek için biraz volatilite yaratma ihtimali yüksek.
Birkaç büyük oyuncu Bitcoin’in fiyatını uzun vadede aşağı çekemeyecek olsa da yatırımcıların yükseliş tahminlerini sürdürmek için her hafta %2,1’lik bir ücret ödemesi gerçeği, bir fiyat düşüşü olması halinde likidasyonların domino etkisi yaratması riskini beraberinde getiriyor. Bununla birlikte istikrarlı ETF girişleriyle sadece vadeli işlem senaryosuna dayanarak büyük bir fiyat düşüşü öngörmek biraz yanlış görünüyor.