Bitcoin‘in (BTC) 19 Nisan’da gerçekleşmesi beklenen dördüncü blok ödülü yarılanması yaklaşırken, bu olaydan dolayı volatilitenin artacağı beklentisi de belirginleşti. Piyasa değerine göre en büyük kripto parada zımni volatilite (IV) yükseldi ve ortalama her dört yılda bir gerçekleşen bu olayın öncesinde ve takip eden günlerde fiyat türbülansının arttığını gösteriyor. Ancak Amberdata Türev Ürünler Direktörü Greg Magadini, belirsiz olaylar öncesinde volatilite üzerine yükseliş bahisleri yapma eğiliminin aksine, temkinli bir bakış açısı sunarak volatilite primleri üzerine iyimser spekülasyonlara karşı önemli tavsiyelerde bulundu.
Aşırı Fiyatlanma Riski
Magadini, BTC’nin blok ödülü yarılanmasının sonucunun öngörülebilirliğine vurgu yaparak, böylesine öngörülebilir bir olayda volatilite için prim ödemenin arzu edilen getirileri sağlamayabileceğini söyledi. Bitcoin’in blok ödünün yüzde 50 oranında düşürülmesinin BTC ve madenciler üzerindeki tarihsel etkisi kapsamlı bir şekilde incelenirken Magadini’nin dikkat çektiği gibi yatırımcılar genellikle alım ve satım opsiyonları ya da volatilite vadeli işlemleri satın alarak olay öncesi ve sonrası fiyat dalgalanmaları öngörüyor. Tarihsel eğilimler en büyük kripto paranın fiyatının her blok ödülü yarılanmasını takip eden 12-18 ay içinde önemli yükselişler yaptığını gösteriyor.
Buna karşılık Magadini, Ethereum‘un Dencun güncellemesi ve ABD’de spot Bitcoin ETF‘lerinin onaylanarak alım satıma açılmaları gibi önceki büyük olaylarda piyasa beklentileri ile gerçekleşen sonuçlar arasında önemli bir tutarsızlık olduğunu belirtti. Bu olayları çevreleyen fiyat volatilitesinin artması beklentilerine rağmen piyasa üzerindeki gerçek etki genellikle beklentilerin altında kaldı ve olay odaklı volatiliteler için pozisyon alan trader’lar hayal kırıklığına uğradı.
Amberdata’ya göre mevcut piyasa dinamiklerinin ortasında şu anda Bitcoin’in 30 günlük zımni volatilite geçtiğimiz hafta yüzde 68’den yıllık yüzde 75’e yükseldi. Ayrıca, zımni ve gerçekleşen volatiliteler arasındaki eşitsizliği temsil eden 30 günlük volatilite risk primi (VRP) Mart ayının başından bu yana ilk kez yüzde 10’u aştı. Bu eğilim, özellikle yaklaşan blok ödülü yarılanması beklentisiyle opsiyonların zımni volatilitenin aşırı fiyatlandırıldığını gösteriyor.
BTC’de Son Durum
Şu anda 72 bin dolar seviyesinin hemen üzerinde bulunan BTC‘nin fiyatı son 24 saatte yüzde 4 yükseldi ve bu yükseliş 2 Nisan’da 64 bin 500 dolar civarındaki son dip seviyesinin ardından kayda değer bir toparlanmayı yansıtıyor.
Magadini’nin temkinli duruşu, piyasa katılımcılarına blok ödülü yarılanmasına gidilen süreçte görünümün sürekli olarak geliştiği ve değiştiği süreçte kripto para piyasasındaki önemli olaylara piyasanın tepkisinin tahmin etmenin doğasında var olan karmaşıklıkları hatırlatıyor olmasıyla oldukça önemli.