Hisse senetleri ve tahviller başta olmak üzere Bitcoin (BTC) ve altcoin’leri de etkileme potansiyeline sahip olan Euro Bölgesi enflasyon rakamları açıklandı. Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Kasım’da yıllık bazda yüzde 2,4 artış gösterdi. Veri yıllık yüzde 2,4 olan beklentilere paralel gerçekleşti. Çekirdek TÜFE ise Kasım’da yıllık bazda yüzde 3,6 artış gösterdi. Çekirden enflasyonun yüzde 3,6 artması bekleniyordu.
Euro Bölgesi’nde Enflasyon Düşüyor
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin Kasım ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre Ekim ayında yüzde 2,9 olan yıllık enflasyon Kasım’da yüzde 2,4 artış gösterdi. Buna göre Euro Bölgesi’nde enflasyon, Kasım’da bir önceki aya göre yüzde 0,5 düştü. Piyasa beklentileri, Kasım’da Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 2,4 olması yönündeydi.
Gıda ve enerji sektörü dışındaki mal ve hizmetlerde görülen fiyat değişimlerini ölçen çekirdek enflasyon ise Kasım’da yüzde 3,6 arttı. Beklentiler çekirdek enflasyonun Kasım’da Euro Bölgesi‘nde yıllık bazda yüzde 3,6 olması yönündeydi. Çekirdek enflasyon, Ekim ayında yüzde 4,2 olarak gerçekleşmişti.
Hem yıllık enflasyon verisinin hem de çekirdek enflasyonun bir önceki aya göre düşmesi be piyasa beklentilerine paralel gerçekleşmesi dikkati çekti.
Euro Bölgesi’ndeki Enflasyon ve Kripto Paralar
ABD piyasalarında enflasyonun beklentilerin altında gelmeye başlamasıyla ABD Merkez Bankası‘nın (Fed) parasal sıkılaştırmasının sonuna geldiğine dair artan fiyatlamalar beklendiği üzere artmıştı. Hisse senetleri, tahviller ve kripto paralar gibi riskli varlıklarda ciddi yükselişler görülmüştü. Bu bağlamda Euro Bölgesi’nde enflasyonun düşüyor olması Avrupa Merkez Bankası‘nın (AMB) da parasal sıkılaştırmasının sonuna gelindiğine dair fiyatlamaların artmasına ve Bitcoin, altcoin’ler gibi riskli varlıklardaki yükseliş için ek destek elde edilmesini sağlayabilir.
AMB, geçen hafta beklentilere paralel olarak 3 temel politika faizini sabit bırakmıştı. AMB’den yapılan açıklamada refinansman faizinin yüzde 4,50’de, mevduat faizinin yüzde 4’de, marjinal fonlama faizinin ise yüzde 4,75 seviyesinde korunduğu kaydedilmişti. Açıklamada AMB bilançosunun daha hızlı küçültmeye karar verildiği de belirtilmişti.
Öte yandan karar metninde “Yönetim Konseyi’nin gelecekteki kararları, politika faizlerini gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde belirlenmesini sağlayacaktır. Kısıtlamanın uygun seviyesini ve süresini belirlemek için verilere bağlı bir yaklaşım izlemeye devam edilecek” vurgusu yer almıştı. AMB’nin karar metnindeki bu vurgu enflasyon rakamları gibi verilerin önemine işaret ediyordu.