Fidye yazılımları kullanılarak elde edilen kripto para geliri 2022’de yüzde 40,3 düştü. Bu yolla elde edilen fonların giderek daha fazla merkezi kripto para borsalarına gönderildiği görüldü.Ödemelerdeki düşüşün kurbanların fidye yazılımı saldırganlarına ödeme yapmayı reddetmesinden kaynaklandığı üzerinde duruluyor.
2021’e Göre Yüzde 40,3’lük Düşüş Var
Saldırganların fidye yazılımları kullanarak elde ettikleri kripto para geliri 2022’de önemli ölçüde düşerek bir önceki yıla kıyasla (765.6 milyon dolar) yüzde 40,3 düşüşle 456.8 milyon dolara geriledi.
Blockchain veri platformu Chainalysis‘in yayımladığı yeni bir raporda fidye yazılımı saldırılarına yapılan ödemelerdeki düşüş trendine dikkat çekti. Yine de, saldırganlar tarafından kontrol edilen birçok kripto para adresi henüz Blockchain ağlarında tanımlanmadığı ve Chainalysis’in verilerine dahil edilmediği için gerçek rakamların daha yüksek olabileceği belirtiliyor.
Ne yazık ki, saldırılarda ele geçirilen kripto paraların değerindeki düşüş saldırıların azaldığı anlamına geliyor. Siber güvenlik şirketi Fortinet, 2022’nin ilk yarısında 10 binden fazla benzersiz fidye yazılımı türünün tespit edildiğini belirterek benzersiz fidye yazılımı türünün son altı ayın neredeyse iki katına çıktığını bildirdi. Veriler, aktif fidye yazılımı türlerinin sayısının son yıllarda önemli ölçüde arttığını doğruluyor. Yine de, saldırganlar çeşitli türleri kullanarak aktivitelerini gizlemeye çalıştıklarından her türün ortalama ömrünün 2022’de yüzde 50’dan fazla düşerek 70 güne gerilediği tahmin ediliyor.
Chainalysis, çok sayıda türde fidye yazılımının aktif kalmaya devam ederken, fidye yazılımı ekosistemindeki bireylerin sayısının muhtemelen daha az olduğunu söyledi. Bunun nedeni, bağlı kuruluşların birden fazla tür üzerinden saldırılar gerçekleştirmesi ve aynı cüzdan adreslerini yeniden kullanmalarına rağmen birçok farklı saldırgan olduğu anlamına geliyor.
Sonuç olarak Chainalysis, ödemelerdeki düşüşün daha fazla kurbanın fidye yazılımı saldırganlarına ödeme yapmayı reddetmesine bağlanabileceğinin altını çiziyor.
Kara Para Aklama
Chainalysis, kara para aklama cephesinde çoğu fidye yazılımı saldırganının kurbanların fonlarını merkezi kripto para borsalarına giderek daha fazla gönderdiğine dikkat çekti. Bu tür platformlara giden fidye yazılımı saldırıları ile ele geçirilen fonların payı 2021’de yüzde 39,3 iken 2022’de yüzde 48,3’e çıktı. Bu arada, yüksek riskli olarak tanımlanan kripto para borsalarına gönderilen fonların oranı ise yüzde 10,9’dan yüzde 6,7’ye düştü.
Fidye yazılım fonlarının darknet piyasaları gibi yasadışı hizmetler aracılığıyla aklanmasında da düşüş görülürken, Tornado Cash gibi kripto para karıştırıcıları daha popüler hale gelerek yüzde 11,6’dan yüzde 15’e yükseldi.