Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır.(Analiz tarihi: 30.07.2018)
Hazırlamış olduğum grafikler GÜNLÜK bazlı olup ölçeği LOGARİTMİKTİR.(Her kırmızı veya yeşil bar bir günü temsil etmektedir.)
Uzun bir düzeltme hareketinin ardından BTC tarafında iki haftadır adeta bahar havası yaşanıyor. BTC’ nin yükseliş hareketine başladığı 5750$ olan dip bölgesinden 8500$ seviyesini test etmesi ile %48’ lik bir kar marjını yakalamış olması da gerçekten takdire şayan. Fakat BTC’ nin piyasada baskınlığının artmasının altcoin tarafını maalesef olumsuz etkilediğini görüyoruz. Bu da doğal olarak altcoin yatırımcılarının psikolojisine olumsuz etki ediyor. BTC’ nin bu haftaki performansına bakacak olursak, haftaya 7370$ seviyesinden başladığını, hafta kapanışını 8200$ seviyesinden yaparak %11 değer kazandığını görüyoruz. Şimdi hafta içerisine gelişen teknik olaylara göz atalım.
BTC bir önceki hafta B trendinin ve FIBO2 0.382 (7381$) üzerine geçiş yapmış ve trendin üzerinde kapanışlar yaparak kalıcılığı sağlamıştı. Bu hafta başında ise güçlü iki barlık yükseliş görüyoruz. Bu yükseliş ile birlikte FIBO2 0.5 (7874$) seviyesi yukarı kırılmış ve fiyat artışı FIBO2 0.618 (8377$) seviyesine kadar devam etmiş. Her ne kadar FIBO2 0.618 (8377$) seviyesinin üzerine bir miktar çıkıldıysa da bu seviye direnç olarak çalışmış ve fiyat kalıcı olamamış. Netice olarak kısa vadede iki günlük düzeltme hareketi oluşmuş ve fiyat yeniden FIBO2 0.5 (7874$) seviyesi test etmiş. Buradan oluşan tepki ile fiyat yeniden yükselişe geçmiş ve hafta kapanışı 8200$ seviyesinden yapılmış. RSI tarafında 70 değerinin üzerine geçildiğini görüyoruz ancak bu seviyede kalıcı olunamamış. Hacim tarafında ise belirgin bir artış söz konusu. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemizi yapabiliriz.
Bitcoin’ in performansı boğa piyasası için ümitleri yeniden yeşertti. Ancak bu kadar sert düzeltme hareketi gördükten sonra boğa piyasasına girdik diyebilmek şahsım adına zor bir durum. Bunu yerine olabildiğince fazla veri toplayıp, bunları değerlendirip her daim temkinli olmayı tercih ediyorum. Teknik olarak takip ettiğim birkaç durum oluştuğunda boğa piyasası görüşüm daha da netleşecek. Mevcut durum için ise BTC’ nin performansını gerçekten çok iyi buluyorum. Piyasayı BTC sırtladığı için altcoin piyasası zor zamanlar geçirse de yükseliş için zamanın yaklaştığını düşünüyorum (Biraz duygusal veya sezgisel hareket etmiş olabilirim bu konuda.). BTC’ nin teknik grafiğine bakacak olursak TOBO formasyonunun ardından kısa vade grafiğinde yukarı trendlerin oluşumunu da görüyoruz. Bu aşamada kısa vade için L1, L2 ve L3 trendlerini takip etmek temkinli olmayı sağlayacaktır. Ayrıca BTC’ nin FIBO seviyelerinin oldukça etkili çalıştığını görüyoruz. Bu da destek ve dirençleri belirlerken bizlere oldukça yardımcı olacaktır. Yukarı hareketin devamında önemli olarak gördüğüm direnç bölgesi FIBO2 0.618 (8377$) seviyesidir. Bu seviye yukarı kılır ise birinci grafikte FIBO1 0.236 (9091$), ikinci grafikte ise FIBO2 0.786 (9095$) olarak görünen bölge direnç olarak takibimize olmalıdır. Bu seviyelerin üzerinde ise 10000$ seviyesi gündeme gelecektir. Olumsuz piyasada ise FIBO2 0.5 (7874$) seviyesi ilk destek bölgemiz olacaktır. Bu seviyenin altında ise C (7700$) trendi takibimizde olmalıdır. C (7700$) trendinin altında ise B trendi yeniden gündeme gelecektir. RSI tarafında 70 bölgesinin üzerine geçiş yapılmasını oldukça olumlu olarak değerlendiriyorum. 70 değer üzerinde geçen süre zarfında fiyat artışının ivme kazanacağını ve bununla birlikte negatif uyumsuzlukların meydana geleceğini değerlendiriyorum. Önümüzdeki zamanlarda bu durumları daha sıkı takip edeceğiz. Hacim tarafında ise belirgin bir artış görüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda yakındığım hacim eksiği yavaş yavaş azalıyor diyebilirim. Bu durumun orta/uzun vade açısında olumlu olduğunu düşünüyorum.
WMA tarafında ise fiyatın artması ile ortalamaların yukarı doğru taşındığını görüyoruz. Bu hafta fiyatın WMA200’ ün üzerin geçiş yapması ve burayı destek olarak test etmesi tabloyu oldukça olumlu hale getirmiş. Ayrıca WMA21, WMA144’ü yukarı kırmış. WMA50’nin de WMA 89’u yukarı kırmak üzere olduğunu görüyouz. Tüm bu gelişmeleri boğa hazırlığı için uygun zemini oluşturacak hamleler olarak değerlendiriyorum. Ancak tüm bunların temelinde yine fiyat hareketi. bulunduğundan piyasanın kararı ne yönde olursa o yönün hakim olacağı unutulmamalıdır.