Bitcoin nispeten sakin geçen haftanın ardından hafta kapanışına yakın hareketlenerek piyasayı heyecanlandırdı. Haftaya 3980$ (BITFINEX) seviyesinden başlangıç yapan Bitcoin, hafta sonundaki yükseliş ile birlikte kapanışı 4180$ seviyesinden yaparak %5 değer kazandı. Hafta içerisinde gerçekleşen teknik olayları inceleyerek devam edelim.
Bitcoin önceki haftayı L3 (3900$) seviyesinin üzerinde kapatmıştı. Bu hafta açılışı ile birlikte gelen satış baskısı L3 (3900$) seviyesinin aşağı kırılmasına neden oldu. Ancak Salı günü gelen alımlar ile L3 (3900$) seviyesinin yeniden yukarı kırıldığını görüyoruz. Kırılım gerçekleştikten sonra da bu seviye hafta boyunca destek olarak çalışmış. Pazar gününe geldiğimizde ise gelen alımlarla yukarı yönlü bir hareket görüyoruz. Bu hareket ile birlikte T1 ve T2 trendlerimi de güncellediğimi belirtmek isterim. RSI indikatörüne baktığımızda, değerin yataylıktan kurtulup yukarı yönlü harekete başladığını görüyoruz. Hacim tarafında ise tüm hafta zayıf bir seyir olduğunu söyleyebiliriz. Ancak pazar günü oluşan bar hafta ortalamasının üzerinde yer alıyor. Bu gelişmeler neticesinde değerlendirmemizi geçelim.
Bitcoin, 2019 yılına 3800$ seviyesinden giriş yaptı. Umarız ki bu yıl en düşük seviyemiz burası olur. Peki 2019 yılının ilk haftasında hangi konumdayız ve neleri takip ediyoruz? Önceki analizlerimde belirttiğim üzere, Bitcoin’ de trend dönüş formasyonu olan TOBO formasyonu oluşumunu takibe almıştık. Bununla birlikte T1 ve T2 trendlerini çizip güncelleyerek kısa vade yükselen kanalını da oluşturmuştuk. Mevcut durum için ise TOBO formasyonu için sağ omu bölgesinin oluşumunun halen devam ettiğini görüyoruz. 3680$ seviyesi aşağı kırılmadığı müddetçe sağ omuz oluşumu takibimizde olacaktır. Sağ omzun oluşumu devam ederken, RSI indikatörünün birinci grafikte belirttiğim üzere, yükselen trendde olmasını olumlu olarak değerlendiriyorum. Ancak vade ile birlikte sağ omuz oluşumu sürecinin uzaması halinde, görünümü yeniden değerlendirmek gerekebilir. TOBO formasyonunun önemli direnç bölgesini ise G (4450$) seviyesi oluşturuyor. Bu seviyenin yukarı kırılımı ile orta vade için F (4900$) ve E (5400$) seviyeleri gündeme gelecektir. Piyasa yapıcı piyasayı bu yönde hareket ettirir mi bilemeyiz. Bu sebeple destek bölgelerimizi takip etmek ve stoploss stratejimizi aktif tutmak gerekecektir. Piyasa yönü aşağı çevirirse L2 (3600$) seviyesi önemli destek bölgesi olarak takibimizde olmalıdır. Zira bu seviyenin altında satış baskısının artacağını değerlendiriyorum. Bu da en son dip bölgesinin yeniden test edilmesinin yolunu açacaktır. Hacim tarafına geldiğimizde ise görünümden pek memnun olduğumu söyleyemeyeceğim. Bunun sebebi ise yukarı hareket ile birlikte hacimde belirgin artışın olmaması. Bu da bize piyasada ciddi talep olmadığına dair fikir veriyor. Dolayısı ile düşük hacim olan piyasada bir tık daha dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum.
Burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR.(Analiz tarihi: 07.01.2019)
Grafik Kaynak: TradingView