Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır.(Analiz tarihi: 05.11.2018)
Kripto para piyasasının düşük hacimli haftalarından birini daha geride bıraktık. Bitcoin’ in haftaya düşüşle başlaması her ne kadar panik havası oluştursa da, hafta sonunda gelen alımlar piyasanın yeniden rahatlamasını sağladı. Bitcoin, haftayı başladığı seviyede (6500$) kapatarak değerini korumuş oldu. Altcoin tarafına baktığımızda ise, Bitcoin’ deki bu hareketin çok daha olumlu etki oluşturduğunu görüyoruz. Hafta içerisindeki gerçekleşen teknik olayları inceleyerek devam edelim.
Bitcoin haftaya maalesef düşüş ile başladı ve ikinci grafikte belirttiğim L1 trend desteğine kadar değer kaybetti. Salı günü barı da L1 trendinin desteğinde kapanmış. Çarşamba günü oluşan barda ise L1 trendinin altına sarkma oluşmuş ancak gelen alımlar neticesinde bar kapanışı L1 trendinin üzerinde gerçekleşmiş. Alımların devam etmesi ile müteakip iki günde de yükselişin devam etmiş. Cumartesi gününe geldiğimizde ise satış basını gösteren kırmızı bir bar görüyoruz. Bu bar yine L1 trendine temas etmiş ve kapanış trendin üzerinde gerçekleşmiş. Pazar günü barı ile alımların artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Hacim tarafına baktığımızda, her ne kadar bir önceki haftaya göre artış olsa da genel olarak düşük seyrin sürdüğünü görüyoruz. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemizi yapabiliriz.
Bitcoin orta vadede, birinci grafikte görülen D (6100$) – C (6800$) trendleri arasında yatay hareketini sürdürürken, bu hafta bir dalgalanma yaparak piyasaya biraz hareketlilik getirdi. İkinci grafikte belirttiğim L1 trendinin hafta boyunca destek olarak çalışması ile kısa vade yükselen trendini bozmamış oldu. Pazar günü gelen alımların bu hafta da devam etmesi halinde öncelikli olarak, birinci grafikteki A düşen trendini direnç bölgesi olarak takip etmek uygun olacaktır. Bu seviyenin yukarı kırılamaması halinde kısa vade satış baskısı oluşacağını değerlendiriyorum. A trendi yukarı kırılır ise (hacim desteği ile) sonraki direnç bölgesi C (6800$) seviyesi olacaktır. Bu seviyenin üzerine geçiş yapılmasının piyasaya oldukça olumlu etki edeceğini düşünüyorum. Piyasada satış baskısı oluşması halinde ise yine emektar L1 trendi destek olarak gündeme gelecektir. L1 trendinin aşağı kırılmasının, kısa vadede satış baskısının devam etmesine neden olacağını değerlendiriyorum. Böyle bir durumda ise ikinci grafikteki kırmızı kesikli yatay trendler destek bölgelerimizi oluşturacaktır. Bu genel teknik görünüme ek olarak, piyasadaki hacmin düşük seyretmesi olumsuz bir etken olarak gözümüze çarpıyor. Bitcoin ve diğer kripto paraların sağlıklı bir yükselen trend oluşturması için hacimlerinde belirgin artış oluşması gerektiğini düşünüyorum. Burada da hacim oluşmasına etki edecek haber akışlarını takip etmek önem kazanıyor. Bitcoin özeline inersek; SEC’in bu günden sonra açıklayacağı Bitcoin ETF kararları piyasadaki hacmi önemli ölçüde etkileyecektir.
Bitcoin’in hareketli ortalamalar grafiğinde; MA21 ve MA50 değerlerinin üst üste geldiği bölgenin direnç olarak çalıştığını görüyoruz. Fiyatın bu iki hareketli ortalamanın üzerine geçmesini oldukça önemsiyorum ve geçmesi halinde fiyatın MA200’ e doğru yöneleceğini değerlendiriyorum. Aksi durumda ise kısa vade de satış baskının oluşacağını düşünüyorum.
Grafik Kaynak: TradingView