Winklevoss kardeşlerin Facebook ile imtihanı iyi değildi ama SEC ile de iyi olmadığı ortada. Ne oldu da SEC, Bitcoin ETFsi yani borsada 1 Bitcoin fiyatı ile aynı işlem görmesini sağlayacak, fon temelli bir enstrümana izin vermedi.
Rapora baktığımızda komisyon üyelerinin Bitcoin hakkında yorumları;
1- Bitcoin fiyatı üzerindeki Çin borsalarının baskısını,
2- Toplam Bitcoinin %50 sinin 1000 hesapta toplanmasının temel bir likidite sorunu olacağı,
3- Bitcoin alım-satımı yapanları hali hazırda vergi gibi denetimlerden uzak düzenlenmeyen ortamlarda alım-satım yaptıklarını,
4- Bitcoin alım-satım hacminin halen çok düşük olduğunu,
5- Bitcoinin bireysel kullanıcı için riskler taşıdığı,
gözlenmiştir.
İşte bu temel 5 nedenden de en çok likidite sorunu ve düzenlemelere tabi olmadan Bitcoin alım-satımının yapılması gibi iki neden Bitcoin ETF sinin onaylanmaması için SEC komisyon üyelerine mazeret olmuştur diyebiliriz.
Peki ETFsinin olmaması Bitcoin için büyük bir kayıp mı? Bu soruya fiyat açısından baktığımızda belki kısa vade için son yaşanan düşüş ışığında “evet” diyebiliriz. Ancak daha önce yaptığımız teknik analizlerde fiyatın beklenti nedeniyle yükseldiğini SEC onayı veya reddi durumunda düşüşün olabileceğinden bahsetmiştik.
Kısa vadede fiyat açısından bir düşüş olabilir ancak orta ve uzun vadede Bitcoin fiyatı nereye gidecekse gidecektir. Yeniden Altının ONS fiyatını geçebilir. Geleceğin rezerv değeri Bitcoin, geçmişin rezerv değeri Altını er yada geç alt edecektir.
SEC, komisyon üyelerinin yorumlarını okuduğumuzda aslında Bitcoine gönül vermeyenlerin genel yorumları olduğunu ve bir miktar haklı olduklarını söyleyebiliriz. Sonuçta ne yazık ki 20 milyar $ toplam değeri olan Bitcoinlerin yarısı sadece 1000 adreste ki bu adres sayısı, belki sadece 3-5 kişinin elinde. 20 milyar $ büyük bir rakam gibi gelebilir ancak bu rakam ile Manhattan the 5th Avenue da 2-3 tane gökdelen alabilirsiniz. Hala çok küçük bir ekonomik değer. Ancak potansiyeli var ve geleceği değiştirmeye daha yeni başladı.
Bugün belki likidite sorunu vardır. Bugün 24 saatlik toplam Bitcoin alım-satım hacmi CoinMarketCap a göre 500 milyon$ ın altında. Bu hacim konvansiyonel yatırım araçları ile karşılaştırılamaz. Çünkü sadece Dow Jones borsasının günlük hacmi 500 milyon$ dır. Bu nedenle Bitcoin fiyatı çok küçük rakamlarla yukarı veya aşağı yönlü manipülasyonlara açıktır. Örneğin 10 milyon $ değerinde toplam 10.000 BTC’yi Bitfinex ve Poloniex de aynı anda satışa koyduğumuzu düşünelim. Fiyat bir anda düşecektir. Bunun tersinde de bir an yükselecektir. Böyle bir durumda bir ETF için büyük risk oluşturmaktadır.
Bitcoin ETFsinin borsada işlem görmemesi Bitcoin temelli bir fonun olmayacağı anlamına gelmiyor. Örneğin Bitcoin Trust Fund ve Ethereum Trust Fund’ları ABD`de piyasaya sürmüş olan Grayscale veya İngiltere merkezli Bitcoin trading yapan GABI veya ABD merkezli Bitcoint temelli yatırımlar yapan Pantera veya Kıbrıs merkezli Cryptomerian fonları giderek artmaya devam edecektir.
Sonuçta Bitcoin macerasına 2009`da başlamış 8 yıllık bir yatırım aracıdır. İnsanlık tarihinin başından beri yerleşmiş ticari değerleri bugünden yarına değişmesini bekleyemeyiz. Ancak önümüzdeki 100 yılda çok şeylerin değişeceğini bugün 1 Bitcoinin değeri ile karşılaştırılmayacak bir değere gelebileceğini söyleyebiliriz.