Türev verileri volatilite artışının sonuna geldiğimizi gösterirken BTC fiyatı 26.000 doları korumaya devam ediyor. Kral kripto para biriminin 25.500 dolar desteğini koruması da pozitif bir detay. Peki güncel veriler, uzman yorumları neye işaret ediyor? Kripto para piyasalarıyla ilgili beklentileri ele alıyoruz.
Bitcoin Düşüşü Bitti Mi?
Geçtiğimiz birkaç ay içinde Bitcoin yatırımcıları daha az dalgalanmaya alışmıştı, ancak tarihsel veriler bunun uzun sürmeyeceğini söylüyordu. Volatilite artışı genellikle 2-3 gün içinde tamamlanır ve bu dalgalanmalar genelde %10’luk alanda olur.
Bazı uzmanlar volatilitedeki son artışların nedeni olarak likiditenin azalmasına işaret ediyor. Kaiko tarafından yapılan son piyasa değerlendirmesine göre Bitcoin emir defteri derinliğindeki %2’lik düşüş volatilitedeki düşüşü yansıtmaktadır. Piyasa yapıcıların algoritmalarını mevcut piyasa koşullarına uyum sağlayacak şekilde ayarlamış olması mümkündür.
Düşüşün devam edip etmediği görmek için türev verilerine bakmak da iyi bir seçenektir. Bu inceleme, balinaların ve piyasa yapıcıların düşüş eğilimine girip girmediğini ya da koruyucu hedge pozisyonları için daha yüksek primler talep edip etmediklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Başlangıç olarak yatırımcıların yakın geçmişteki benzer durumları tespit etmeleri gerekmektedir ve iki olay öne çıkmaktadır.
Bitcoin Tarihsel Veriler
İlk düşüş 8 Mart’tan 10 Mart’a kadar sürdü ve Bitcoin’in %11,4’lük bir düşüşle 19.600 dolara gerilemesine neden olarak Silvergate Bank’ın tasfiyesini takip etti. Ardından gelen önemli hareket 19 Nisan ve 21 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti ve Bitcoin’in fiyatında %10,4’lük bir düşüşe neden oldu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler’in Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne hitap etmesinin ardından 3 haftadan uzun bir süre sonra ilk kez fiyat 27.250 seviyesini tekrar ziyaret etti. Gensler’in açıklamaları yaptırımların devam edeceği yönündeydi.
Bitcoin üç aylık vadeli işlemleri genellikle spot piyasalara kıyasla hafif bir primle işlem görme eğilimindedir. Bu durum satıcıların uzlaşmayı geciktirme karşılığında ek kazanç elde etme eğilimini yansıtmaktadır. Sağlıklı piyasalarda BTC vadeli işlem sözleşmeleri genellikle %5 ila %10 arasında değişen yıllık primlerle işlem görür. “Contango” olarak adlandırılan bu durum kripto para alanına özgü değildir. Bitcoin’in vadeli işlem primi 8 Mart’taki çöküşe kadar %3,5 seviyesindeydi ve bu da orta düzeyde bir rahatlığa işaret ediyordu. Ancak aynı dönemdeki düşüşte %3,5’lik bir iskonto doğdu.
19 Nisan’daki düzeltmenin Bitcoin’in vadeli işlem ana ölçütü üzerinde minimum etkisi oldu ve BTC fiyatı 27.250 doları tekrar ziyaret ederken prim %3,5 civarında kaldı. En son olay olan 15 Ağustos ve 18 Ağustos tarihleri arasındaki %11,4’lük BTC çöküşü ile karşılaştırıldığında, önceki örneklerden belirgin farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bitcoin’in vadeli işlem priminin başlangıç noktası daha yüksekti ve %5 nötr eşiği aştı.
Türev piyasasının 18 Ağustos’taki şoku ne kadar hızlı absorbe ettiğine dikkat edin. BTC vadeli işlem primi hızlı bir şekilde %6 nötr-boğa pozisyonuna geri döndü. Bu da 26.000 dolara düşüşün balina ve piyasa yapıcıları karamsarlığa boğmadığını gösteriyor.
Sonuç olarak son düşüşte 26.000 dolar seviyesi vadeli işlemler yıllık priminin önceki düşüş karşılaştırmalarına göre yerel dip olabilir.
Peki bundan sonra ne olacak? Eğer piyasa yeniden yükselişe geçerse bu altcoinler için hızlı çift haneli kazançlar doğurabilir. BTC fiyatınınsa 27.500 ve 28.300 dolar seviyelerini geri alması gerekecek.