Paxos’un altın destekli kripto varlığı, Orta Doğu’da artan gerilimlerin ortasında hafta sonu tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi ve bazı analistlerin Bitcoin‘in jeopolitik bir hedge olarak değerini sorgulamasına yol açtı. CoinGecko’nun verilerine göre Bitcoin fiyatının birkaç saat içinde 67.500 doların üzerinde bir seviyeden %7,5’lik bir düşüşle 62.700 dolar civarına düşmesiyle PAXG altın destekli kripto token’ı 13 Nisan’da 2.855 dolara ulaştı.
Jeopolitik Gerilimler ve Yatırımcı Psikolojisi
Unlimited Funds‘ın kurucu ortağı ve CEO’su ve Bridgewater’ın eski yöneticisi Bob Elliott, X’teki bir gönderisinde Bitcoin pek çok şey olabilir ancak jeopolitik bir koruma değildir yorumunu yaptı. Ortadoğu’daki jeopolitik gerilimler, İran’ın İsrail hedeflerine düzenlediği insansız hava aracı ve füze saldırısının ardından hafta sonu daha da arttı. Eski Bridgewater Associates araştırma başkanı Bitcoin’in son gün PAXG ile neredeyse mükemmele yakın bir negatif korelasyonla işlem görmesi nedeniyle bu hafta sonunun dikkat çeken bir süreçle sonuçlandığını açıkladı:
“Aslında zamanla daha da kötü bir korunmaya dönüşüyor.”
Ancak PAXG token bu ivmeyi koruyamadı ve bu yazının yazıldığı sırada yaklaşık 2.376 dolar olan önceki altın bağlantılı fiyat seviyesine geriledi. Varlık, Mart ayının başından bu yana yavaş ve istikrarlı bir ilerleme kaydetti ve geçen hafta ons başına 2.400 dolarla zirveye ulaşan temel değerli sarı metal fiyatlarıyla birlikte %20 arttı.
Ünlü İsimden Dikkat Çeken Bitcoin Yorumu
Konuya yönelik bazı analistler, Paxos token’ın milyarlarca dolarlık işlem gören büyük yüksek değerli kripto varlıklarına kıyasla sadece 36 milyon dolarlık günlük hacmiyle çok az likiditeye sahip olduğunu belirtti. Bu arada Elliot, Bitcoin’in geçen yıl da benzer bir piyasa hareketi sergilediğini, Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırısını takip eden dönemde düşüş yaşadığını, altının ise yükseldiğini gözlemledi. Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline atıfta bulunan Elliott, konuya yönelik şu açıklamalarda bulundu:
“Bu korelasyonlar zamanla daha da olumsuzlaşıyor gibi görünüyor. Bitcoin, işgalin başlangıcında ve sonrasında nispeten dar bir aralıkta büyük ölçüde rastgele işlem gördü.”
Elliott, jeopolitik açıdan bakıldığında Bitcoin’in bir değer saklama varlığı olmadığı ve daha geniş kullanımının onu toplam finansal varlıklara daha yakından bağlayabileceği sonucuna vardı:
“Jeopolitik boyuta bakıldığında, Bitcoin’in dijital altın olmadığı kesin.”
Bu yazının yazıldığı sırada Bitcoin, 15 Nisan günü erken işlemlerde 65.800 doların üzerine çıkan hafta sonu düşüşünden sonra toparlanmaya başladı ve 66.538 dolar seviyesinden işlem görüyordu.