Sosyal medyada veya makale içeriklerinde genellikle bir korku ve açgözlülük endeksinden bahsedilir. Hali hazırda şu an sadece Bitcoin ve Ethereum için oluşturulan bu veri nasıl ortaya çıkıyor? Kripto paralarda korku ve açgözlülük endeksi nedir gibi konuları sizin için aydınlatacağız.
Korku ve Açgözlülük Endeksi
Bunu kripto para yatırımcılarının ilgili varlık için genel duygu durumu şeklinde açıklayabiliriz. Yani Bitcoin yatırımcıları hali hazırda yeterince risk iştahına sahip mi? Ya da Bitcoin’e insanlar yatırım yapmaktan korkuyor mu? İşte bunları anlamak için Bitcoin Fear and Greed Index denilen Bitcoin Korku ve Açgözlülük endeksine bakarız.
Bu verileri Twitter üzerinden Bitcoin Fear and Greed Index isimli hesap sayesinde anlık takip edebilirsiniz. Sosyal medyayı takip eden yatırımcıların önemli bir kısmı bu tarz verileri paylaşan hesapları günlük izlerler.
Boğa piyasalarında genellikle açgözlülük hakim olur. Yani bu endeksteki ibre ağırlıklı olarak 55’in üzerinde olur. Tıpkı aşağıdaki görselde olduğu gibi.
Yoğun satış baskısının olduğu ve FUD’un piyasayı kasıp kavurduğu günlerde ise korku ağır basar. Bu dönemlerde endeks 6-7’ye kadar düşebilir. Hatta yakın zamanda birçok gün Bitcoin korku endeksi 10 olarak ölçüldü. Bu veri insanların yatırım yapmaya gerçekten de korktuğunu gösteriyordu.
Peki piyasanın en fazla ilgiyi gördüğü, herkesin kripto paralara yatırım yaptığı Şubat ayında endeks maksimum kaçı gördü? Tam 95’i yani bugünlerin tam tersini gördü, insanlarda risk iştahı tavan yapmış piyasaya çılgınlar gibi sıcak para girişi oluyordu. Elbette bugün durum son derece farklı, güncel endeks 20-30 arasında gidip geliyor.
Korku ve Açgözlülük Endeksi Nasıl Hesaplanır?
Piyasada yatırım yapan insanların risk iştahını ölçen bu endeks birçok verinin birleşimiyle oluşur. Aynı ekip yakın zamanda Ethereum için de bir korku ve açgözlülük endeksi oluşturdular ve sosyal medya üzerinden paylaşmaya devam ediyorlar.
Endeksin hesaplanmasında 6 veri kullanılır.
Volatilite
Fiyat oynaklığı demektir. Belli bir zaman diliminde fiyatın oluşturduğu yüksek makaslar Volatilite’ye işaret eder. Sürekli olarak “volatil piyasalar” terimini duyarsınız, bu terim tam da kripto para piyasaları için söylenmiştir.
Hacim
Risk iştahının arttığını veya piyasalarda korkunun yükselişe geçtiğini hacimden de anlayabilirsiniz. Ancak tek başına elbette yeterli değildir. Bu endeks hesaplanırken birçok borsanın güncel ve geçmiş hacim durumları incelenir. Yüksek hacim uzun süredir var ise bu risk iştahının artışı olarak yorumlanır.
Sosyal Medya
Twitter, Facebook gibi sosyal medya sitelerinde kripto paraların rank değeri ne kadar yüksekse yani insanlar kriptolardan ne kadar fazla bahsediyorsa, durum o kadar iyidir. İnsanların Google’de Bitcoin’i daha fazla aratmaya başlaması veya sosyal medyada daha fazla kripto konuşması genellikle boğa sezonu başlangıçlarında olur. Bu durum kripto paralara yeni yatırımcılar gireceğine işaret eder.
Anketler
Özel kurumlar tarafından yapılan anketler, borsaların müşterilerine yaptıkları gibi sayısız anket türü vardır. Bunların önemli bir kısmı herkese açık şekilde yayınlanır. Bazı finans kurumları örneğin hedge fon yöneticilerine özel bir anket yapıp bunun da sonuçlarını paylaşabilir. Bu tarz özel ankette piyasanın görünümüyle ilgili son derece doğru veriler sağlar.
Hakimiyet
Bitcoin’in piyasa hakimiyeti de bu endeksin belirlenmesinde önemli yer edinir. Güçlü ayı piyasalarında Bitcoin hakimiyeti %75’lere kadar çıkabilir. Boğa piyasalarında ise tam tersi olur. Paranın altcoinlere aktığının işaretidir. Stablecoin hakimiyetinin artıyor olması da insanların korku içinde olduğuna ve düşüş beklediğine yorulur.
Trendler
Grafik bazlı verilerin değerlendirilmesi sonucu elde edilir. Düşen trend veya kısa vadeli yükseliş trendi gibi çok sayıda çeşidi vardır.