Bitcoin (BTC) fiyatı 16 Aralık tarihinden beri yükselmekte ve bu yükselişin elinde BTC olan yatırımcılar için kazanç, elinde BTC olmayan yatırımcılar için ise pişmanlık anlamına geldiği görülüyor. Bitcoin fiyatının 24.000 doların üzerine kadar çıkmasında bireysel yatırımcıların olduğu kadar kurumsal yatırımcıların da payı var ve fiyatın tam olarak nerede duracağı bilinmiyor.
Bitcoin İçin Tren Kaçtı Mı?
Birçok yatırımcı ise Bitcoin trenini kaçırdığını düşünerek şu an ulaşılan fiyatın çok ama çok yüksek olduğunu vurgulamakta. Bir teknik ise Bitcoin fiyatı hangi seviyeye çıkarsa çıksın bunun hala alınabilecek konumda olduğunu gösteriyor. Bitcoin ve ABD doları ortalamasını alma tekniği aslında daha fazla Bitcoin satın almak için önemli bir işaret veriyor.
Son 1 ayda yaşanan yükselişten önce Bitcoin fiyatının ulaştığı en yüksek nokta 19.800 dolar olarak biliniyordu. 2017 yılında kırılan rekor, 2020 yılına kadar ulaşılamadı. Ancak 2017 yılında 1.000 dolarlık BTC alımı yapan ve zirveden bunu gerçekleştiren bir yatırımcı, sonunda kazanca geçti.
2017 Yılında Zirveden Bitcoin Alanlar Bile Karda
Cane Island Digital Research tarafından aktarılan verilere göre yatırımcı 2017 yılında yaptığı alım nedeniyle neredeyse 3 yıl parasına dokunamasa da 2020 yılının sonlarında yaklaşık olarak %20 kazanca geçti. Yüklü meblağlarda yatırımların 3 yıl boyunca ekside kalması ve dokunulamaz konumda olması tabii ki tehlike yaratsa da 1.000 dolar veya bunun gibi küçük miktarlarda yapılan ve bireysel yatırımcılara ait olan yatırımlar, eninde sonunda kazanç noktasına ulaşıyor gibi gözüküyor.
Satın al ve bekle stratejisi, özellikle lider kripto para birimi için kanıtlanmış bir yöntem olarak ön plana çıkıyor. Bitcoin’in 20.000 doların üzerine kadar çıkması ile hangi fiyattan alındığı fark etmeksizin alıp bekleten bütün BTC yatırımcılarının kazançlı duruma geçtiği de bunun kanıtı. Peki bu teknik tam olarak nasıl uygulanmalı?
Dolar-Maliyet Ortalaması Nedir?
Aslında Warren Buffett gibi önemli isimler de Dolar-maliyet ortalaması tekniğini yıllardan beri kullanmakta. Bunun volatil piyasalarda kullanıldığı biliniyor. Omaha Kahini ise söz konusu tekniği büyük endeks fonlarına yatırım yapmak için kullanmakta.
Buffet’ın da kullandığı bu teknik, yüklü alımı bir anda yapmak yerine ortalamaya oynayarak ara ara yatırım yapmaya odaklanmakta. Belirli bir süre boyunca küçük küçük alımlar yapmak, maliyet ortalaması tekniğinin temelini oluşturmakta. Bitcoin için bunun uygulanması ise yaklaşık olarak her hafta 100 dolarlık alım yapmakla gerçekleştirilebilir.
Yani bir yatırımcı 2017 yılının Aralık ayından bu yana her hafta 100 dolarlık Bitcoin alımı yapsaydı an itibarıyla 40.000 dolarlık portföye sahip olabilecekti. Böylelikle yaklaşık 15.700 dolarlık alım, üç yılda %160 artış elde etmiş olurdu.