Bitcoin’in giderek benimsendiğine dair haberler sıklıkla medyada yer alıyor ancak benimsendiğini söylemek için henüz çok erken. Yine de benimsenme yerine bilinirliğinin arttığını söyleyebiliriz.
Bitcoin Benimsenmesi
Benimsenmenin güvenliğin artmasıyla geleceği argümanıyla sıklıkla karşılaşırız. Şunu belirtmek gerekiyor ki Blockchain ağları oldukça güvenli, güvensizlik yaratan ekosistem içerisindeki merkezi kurumlar. Örneğin ünlü Mt Gox hack vakası Mt Gox’un özel anahtarları yeterince koruyamaması dolayısıyla gerçekleştirilmişti. Merkezi sistemlerin saldırıya açık olmasının yanı sıra kullanıcı hatalarından faydalanan birçok kripto para hırsızlığı olayı yaşandı. Bu örnekler ekosistemde güvenlik sorunları olduğunu gösterir ancak bu sorun doğrudan Blockchain ya da kripto paraların “güvenilirliği” ile alakalı değil. Alıştığımız dijital sistemde veya geleneksel parasal düzende kullanıcıların ve kurumların kötü niyetleri ya da hataları dolayısıyla mağduriyet oluşabiliyor. Bu yüzden benimsenme meselesi doğrudan güvenlikle ilişkilendirilemez. Ayrıca gizlilik konusu bir yana, kripto paraların sadece güvenli olması neden bir çekicilik olsun? Parasal bir sistemin olabildiğince güvenilir olması gerekmez mi?
Günlük aktif Bitcoin adresi sayısı ayı sezonuna rağmen dengede kalmayı başardı. Grafiklerde görülüyor ki 2018 Mart ayından bu yana aktif Bitcoin adresi sayısı stabil kalmış. Google Trends aramaları, Bitcoin hakkındaki Tweet’ler fiyatın yükselip düştüğü grafikle benzerlik gösteriyor. Bu da ilginin fiyat odaklı olduğunu gösteriyor olabilir. Bitcoin işlem hacmi 2017’deki seviyesine göre düşük görünse de zaman zaman çıkışlar yapıyor. Yukarıdaki verilerin hiçbiri Bitcoin’in ya da herhangi bir kripto paranın kesinlikle benimsenmeye başladığını göstermiyor.
Bitcoin ve Altın
Diğer yandan Bitcoin’in değer saklama ve yatırım aracı olarak kullanılması gündemdeki yerini koruyor. Küresel çapta bakılırsa birçok ülke halen düzenleme adımı atmamış durumda, düzenleme girişiminde bulunan ülkelerde ise süreçler oldukça ağır işliyor.
Bitcoin’i değer saklama aracı olarak kabul edince kahve almak için altın kullanmıyorsak, Bitcoin kullanamadığımızdan şikayet etmememiz gerekir. Ayrıca değerleneceğini bildiğimiz Bitcoin’leri kahveye harcamak mantıklı değil. En nihayetinde kripto paraların benimseneceğine inanıyorum ancak ekosistemin içerisindeki faaliyetleri dışında (Ethereum’un ERC20 token’ları gibi) gerçek hayatla ilişkilendirebileceğimiz bir benimsenmeye kavuşmuş bir kripto para henüz bulunmuyor.