Kripto para piyasasından Bitcoin fiyatında yaşanan yükseliş dikkat çekerken gündeme önemli veriler düşmeye devam ediyor. Buna göre 10 aydan beri ilk kez dünya çapında aktif Bitcoin ATM’lerinin sayısı Temmuz 2023’ten bu yana azaldı. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada birlikte toplam Bitcoin ATM ağının %91,4’ünü temsil ediyor ve her biri sırasıyla %82,6’sını oluşturan 31.089 ve %7,7’sini oluşturan 2.909 makineye ev sahipliği yapıyor.
ATM Sayıları İlk Kez Azaldı
Dünya çapındaki ülkeler 2024 yılı boyunca Bitcoin ATM sayılarında yaşanan aylık artışa önemli ölçüde katkıda bulunarak Ocak 2023’te kaybedilen 38.000 puanın neredeyse geri alınmasına katkıda bulundu.
Ancak 10 aylık küresel kripto ATM büyüme serisi Mayıs 2024’te 300’den fazla ATM’nin çevrimdışı olmasının ardından bozuldu. 21 Mayıs itibarıyla ABD pazarında ay içinde 302 Bitcoin ATM makinesi kaybolurken, Kanada’da 28 makine çevrimdışı oldu. Ancak Avustralya, İsviçre ve Avrupa’da yeni Bitcoin ATM makinelerinin eklenmesi, kripto ATM sayısında yaşanan net düşüş ile güncel tarih itibarıyla 280’e düşürdü.
ABD’deki kolluk kuvvetleri, sıklıkla gasp ve dolandırıcılık amacıyla kullanılan Bitcoin ATM sayılarını aktif olarak takip ediyor ve kapatıyor. Ancak son dönemde sayılarındaki keskin düşüşün nedenleri belirsizliğini koruyor. Avustralya, 1.041makineyle ABD ve Kanada’dan sonra üçüncü en büyük aktif Bitcoin ATM ağına ev sahipliği yapıyor.
ATM Alanında Neler Oluyor?
ABD’nin en büyük ATM operatörü olan Bitcoin Depot, 2024’te istikrarlı kazanç kaydetmeyi başardı. Şirket, 15 Nisan’da sunduğu 10 binlik yıllık raporunda gelirleri ile Bitcoin fiyatı arasında tarihsel olarak bir korelasyon olmadığını belirtti ve konuya yönelik şu sözleri paylaştı:
“Kendi kullanıcı anketlerimize göre kullanıcılarımızın çoğunluğu ürünlerimizi ve hizmetlerimizi diğerlerinin yanı sıra para transferleri, uluslararası havaleler ve çevrimiçi satın alımlar dahil olmak üzere spekülatif olmayan amaçlarla kullanıyor.”
ATM operatörüne göre Bitcoin Depot’un gelirleri ile Bitcoin fiyatı arasındaki korelasyon eksikliği kısmen sağlanan hizmetlerin doğasından kaynaklanıyor.