İçerik paylaşım sitesi Medium “Bitcoin’de anonim olma rehberi” postunu atan hesabı askıya aldı. Medium hesabı askıya sebebini açıklamazken birçok Twitter kullanıcısı platformun kripto paralarla ilgili paylaşılan içeriklerden ötürü birçok hesabı askıya aldığını yazdı.
Bitcoinist‘in de dikkatini çeken makale “Benle aynı fikirde olmayabilirsiniz, dolayısıyla bu yazıdan başka bir şeyi okumakta özgürsünüz” şeklinde bir sorumluluk reddiyle başlıyor. Sonrasında satın alım yaparken daima nakit kullanmayı ve asla AML/KYC (kimlik doğrulama) gerektiren bir hizmeti kullanmamayı tavsiye ediyor. Aynı zamanda aynı Bitcoin adresinin asla ikinci kez kullanılmaması gerektiği vurgulanıyor: “Bitcoin adreslerinin yeniden kullanımı, zührevi bir hastalığın yayılmasının sanal ortamdaki yansıması gibi.” Bu her ne kadar matrak ve tuhaf bir metafor olsa da tartışmaya açık değil ve birçok kişi tarafından tavsiye ediliyor.
Medium neden hesabı askıya aldı?
Makalenin devamında gizliliği ortadan kaldırmak için kullanılan Bitcoin adli analizi ve buluşsal yöntemler gibi farklı yollardan bahsediliyor. Buluşsal yöntemler, yüzde yüz doğru olmasa da kimlik belirleme ve takip gibi konularda kullanılabilecek varsayımları tanımlıyor. Ve sadece varsayımlara dayalı oldukları için bazı önlemlerle bu yöntemlerin güvenilirliğini ve dolayısıyla riski azaltabilirsiniz. Makalede bu önlemlerden coin-mixing’e (coin-karıştırma) detaylı bir şekilde değiniliyor. Coin-mixing’de merkezi karıştırma hizmetlerinden uzak durulması öneriliyor ve alternatif CoinJoins konusunda bazı öneriler veriliyor.
Rehberin “temel düzeyde iyi bir tavsiye” veya “normalden fazla tedbirli kullanıcılar için dikkate alınması gereken bir uyarı” niteliğinde olduğu pek tabii söylenebilir. Ancak makalede tartışmaya açık veya sansürlemeye değecek pek bir şey yok.
Tek bir çıkar yolu; makaledeki linklere tıkladığınızda bitmek bilmez bir “yükleniyor loop’u”yla karşılaşabilirsiniz. Bu “şaibeli”(?) linkler Medium’un hesabı askıya alma sebebi olabilir. Gerçek sebep her ne olursa olsun; Medium deplatforming usulü bir yasaklama konusunda PayPal ve Patreon gibi platformların safına katıldı.
Medium’dan kaldırılan makaleyi bu linkten okuyabilirsiniz, ancak yukarıda da ima ettiğimiz üzere linklere tıklamadan önce iki kere düşünmenizi tavsiye ederiz. Makalede ortalama bir kripto para kullanıcısı için birçok yeni kavram/yöntem/web site mevcut, dolayısıyla “büyük amaca” ulaşmak için yeni ve bilinmedik denizlere kulaç atmak gerekiyor. Ayrıca sırf anonim olarak Bitcoin kullanmak için bu kadar külfete (makalenin 4.000 kelime civarı olduğunu belirtmeliyiz) gerçekten gerek var mı, tartışılır. Yazıyı okuyan “satoshi” takma adlı kullanıcının yorumu aslında her şeyi özetliyor: “Bu aşırı karmaşık. Monero kullanman yeterli.”