Birleşmiş Milletler Suriye’ye yardımda blockchain kullanmasının ardından şimdi de iklim değişikliğiyle mücadelede teknolojinin nimetlerinden faydalanacak.
Almanya’da düzenlenen bir Birleşmiş Milletler toplantısında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinden UNFCCC çalışanlarından biri konuyu Paris İklim Değişikliği Anlaşmasına getirdi. Geçtiğimiz yıl dünya çapında karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik imzalanan anlaşmanın gittikçe daha çok benimsendiğine dikkat çeken UNFCCC çalışanı, blockchain’den faydalanılabileceğini kaydetti.
Yakın zamanda yayınlanan ve Mayıs’ta gerçekleşen toplantıda geçen tartışmaların detaylandırıldığı yazıda BM’nin blockchain’i kullanabileceği ifade edildi. Yazıya göre blockchain’in karbon emisyonlarını, temiz enerji işlemlerini ve fon dağıtımını takip etmede şeffaf ve etkili bir sistem olabileceği düşünülüyor. Blockchain bunun yanı sıra karbon emisyonunu azaltmaya dair verilerin doğruluğunu garanti etmede kullanılabilir.
UNFCCC’de yardımcı program görevlisi olarak çalışan Alexandre Gellert Paris Mayıs’taki toplantıda şunları kaydetti:
“Ülkeler, bölgeler, şehirler ve şirketler Paris İklim Değişikliği Anlaşmasının gerekliliklerini hızlı bir şekilde yerine getirirken mevcut tüm yenilikçi ve modern teknolojilerin kullanılması gerekir. Blockchain daha büyük hissedar katılımı getirebilir ve şeffaflık sağlayabilir. İklim değişikliğiyle mücadelede güven ve daha yenilikçi çözümler getirebilir, bu da iklim konusunda gelişmiş adımların atılabileceği anlamına gelir.”
Ancak blockchain’in bu alanda ne zaman kullanılmaya başlanacağına dair yazıda kesin bir tarih verilmedi ve BM’nin şimdilik araştırma aşamasında olduğu kaydedildi. Blockchain entegrasyonunun yapılması halinde bu, Birleşmiş Milletlerin Suriye’ye yardım götürdüğü projeden sonra ikinci blockchain projesi olarak tarihe geçecek.
Blockchain’i karbon emisyonu sorununa uygulama fikri özel sektörde de daha önce denendi. IBM Çin merkezli bir firmayla bir prototip geliştirmek için ortak çalışıyor. Prototiple ülkedeki yüksek enerji tüketimi yapan şirketler arasında karbon varlıkları işlemlerinin takibi amaçlanıyor.
Kaynak: Coindesk