Birleşik Milletler Dünya Gıda Programı, ethereum blockchain’i üzerine basılı kripto para çeklerini Suriye’deki mültecilere gönderdi. Oluşturulan platformla kripto para çekleri toplamda 10 bin kişiye ulaştırıldı.
Projenin teknik kısmında ise Parity Technologies isimli şirket bulunuyor. Parity Technologies’in başında Ethereum’un kurucu ortağı Gavin Wood bulunuyor.
“Mültecilere gönderilen paralar en başta gıda maddesi almak için kullanıldı. Projenin başarıya ulaşmasıyla birlikte Dünya Gıda Programı (WFP) 2018 yılı sonuna kadar proje kapsamını genişleterek Ürdün’de 100 bin kişiye ulaşmayı planlıyor.”
Öte yandan blockchain’in başarısı bununla sınırlı kalmayacak. Birleşmiş Milletler gelecekte daha çok blockchain temelli proje geliştirmeyi planlıyor. BM’nin yeni amacı blockchain’le doğal afetten etkilenen ülkelere daha hızlı yardım göndermek.
Blockchain dalgası
Birleşmiş Milletlerin planladığı blockchain projeleri şu gerçeği bir kere daha gözler önüne seriyor: Blockchain teknolojisi işlemlerin akışını daha etkili ve güvenli yapmak suretiyle tüm dünyayı gerçek anlamda etkileme potansiyeline sahip.
Oracle’ın yayınladığı rapor da bunu doğruluyor. Rapora göre çeşitli sektör ve kurumlar yenilikçi blockchain teknolojisinden kesinlikle etkilenecek.
Blockchain teknolojisinden olumlu anlamda etkileneceği düşünülen sektörlerin bir kısmı şu şekilde sıralanıyor: Sağlık hizmeti sektörü, enerji sektörü ve daha da önemlisi, dünya hükümetleri. İki sektörün yanı sıra hükümetlerin de listede yer almasını şu şekilde açıklayabiliriz: Blockchain’le para işlemleri akışı hem daha verimli hem de daha güvenli bir şekilde yapılabilir. Bu da fonlarda gözlemlenen uyumsuzlukların azalmasına sebep olabilir. Bu yüzden dünya hükümetleri özellikle ödemeler konusunda blockchain atılımı yapabilir.
Halihazırda blockchain teknolojisinden faydalanmayı düşünen kurumların yürüteceği projelerin artmasıyla daha fazla sektörün ve şirketin blockchain’i benimsemesi bekleniyor.
Kaynak: Cointelegraph