Birleşik Krallık Finansal Davranış Otoritesi (FCA) kripto para hizmeti veren firmalarının ürün ve hizmetlerini açık, adil ve şeffaf bir şekilde tanıtmalarını sağlamak için bir dizi zorunlu kuralı uygulamaya koydu. Ülkede yaşanan kripto para piyasası düzenlemeleri birçok şirketi zor durumda bırakıyor. Buna göre Binance, OKX ve PayPal gibi adından sıkça söz ettiren şirketler ülkedeki hizmetlerini sonlandırma kararı aldı.
Birleşik Krallık ve Kripto Sektörü
Yatırım bonuslarının yasaklanmasından kripto para şirketlerinin ilk kez kripto para yatırımcıları için 24 saatlik bir bekleme sürecine kadar daha sıkı Finansal Promosyonlar (FinProm) uygulamaları tüketicileri kripto varlıklarla ilişkili yüksek risklerden korumayı yardımcı olmayı amaçlıyor.
On-ramp firması Transak’ın uyum başkanı ve kara para aklama raporlama sorumlusu James Young, verdiği bir demeçte özellikle bu sektör için alınan kuralların kullanıcıların kripto yatırımlarını ayırt etmeleri için bir fırsat sunduğunu ve kripto topluluğunun güvenilirliğini güçlendirdiğini söyledi:
“Ne kadar çok düzenleme gelirse tüketiciler için o kadar fazla koruma sağlanmış olur. Bence kripto sektörü daha güvenli algılanıyor ve bu nedenle benimsenme katlanarak artıyor.”
Küresel kripto para şirketleri bir yandan yeni FCA kurallarına uyarken diğer yandan özellikle gelişmiş ülkelerde tutarlı bir uygunluk ve kullanıcı deneyimi sağlamak zorunda kalacak. Yung bu konu ile ilgili olarak farklı yasal gerekliliklerin sorunsuz bir şekilde bir araya gelmesi için tüzel kişiliklerde ayrıştırma yapılması gerektiğini söyledi ve açıklamalarına devam etti:
“Bu, FCA’nın özellikle karmaşık grup yapılarına sahip firmaların karşılaştığını tespit ettiği bir zorluk olarak belirttiği bir şey. İngiltere gibi gerçek promosyonların pazarlanması konusunda çok sıkı olan bazı ülkeler var ve diğerleri henüz düzenleme açısından kripto firmalarıyla ne yapmak istediklerini gerçekten düşünmediler bile.”
Kripto Sektöründe Tekdüzelik Çağrısı
James Young, yetkililerin yasal düzenlemeleri geleceğe hazırlama konusunda karşılaştıkları engelleri kabul etti ve çeşitli yargı alanlarındaki farklı kripto uygulamaları göz önüne alındığında yasalarda tekdüzeliğe dikkat çekti:
“Kripto doğası gereği küresel bir şey ve düzenleyicilerin kripto sektörünü nasıl düzenleyecekleri konusunda dünya genelinde daha fazla tekdüzelik görmeyi çok isterim. İkinci olarak, kripto firmalarının bu yeni düzenlemelere nasıl uymaları gerektiği konusunda daha ayrıntılı bir rehberlik görmek isterim.”
Kripto sektörü için daha geniş bir küresel çerçeveye yönelik çağrılar yeni değil. İngiltere’nin de aralarında bulunduğu 19 ülkeden oluşan hükümetler arası bir forum olan G20 zirvesinde 13 Ekim’de G20 yetki alanları içinde ve ötesinde kripto piyasasının kapsamlı bir şekilde denetlenmesini savunan bir kripto düzenleyici yol haritası oybirliği ile kabul edildi.