Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, bir blockchain startup’ına yaklaşık bir milyon dolar değerinde hibe ödedi.
Virginia merkezli bilgisayar programlama şirketi DigitalBazaar; Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir bildiriye göre, Küçük İşletmeler İnovasyon Programı kapsamında $749,241 değerinde hibe aldı. Bakanlığın bildirisine göre bu hibe, belli kullanım alanlarına yönelik geliştirilen “amaçla örtüşen blockchainlerin” gelişimini hızlandırmayı hedefliyor.
Hükümet şirketin, “dijital belgeler, geniş çaplı kimlik yönetimi ve online kullanım alanlarına erişim” konularını da içeren “esnek yazılım ekosistemi” üzerine çalışacağını belirgin bir şekilde ifade etti.
Ayrıca yazılımın, bakanlığa bağlı Ulusal Güvenlik Kuruluşu’nun teşvikiyle geliştirildiği de kaydedildi.
Bildiri, DigitalBazaar şirketinin Küçük İşletmeler İnovasyon Programı kapsamında üçüncü kez ödeme aldığına dikkatleri çekti. Şirketin Startup’ı, 2016 yazında ödeme yapılan birçok alıcadan biriydi. Ayrıca şirket, bu yılın Mayıs ayında ek bir ödeme daha almıştı. Böylece DigitalBazaar şimdiye kadar teşvik kapsamında bir milyon dolardan daha fazla ödeme almış oldu.
Hükümet yetkilileri açıklamalarında DigitalBazaar ile olan ilişkilerini “araştırma ve geliştirme faaliyetleri” olarak nitelendirdi. Bu türdeki araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin, blockchain teknolojisinin kullanım alanlarını araştırmak amacıyla Ulusal Güvenlik Bakanlığı’na hizmet ettiği de belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın, hayli uzun bir süredir blockchain teknolojisinin sunduğu avantaj ve kolaylıklardan faydalanmak arzusunda olduğu biliniyor.
Bakanlığın Siber Güvenlik Şubesi müdürü Doughlas Maughan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Blockchain teknolojilerinin, internete erişme ve dijital belgeleri yönetme yöntemlerimizi kökten değiştirme potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. Bu araştırma ve geliştirme projesinin, blockchain teknolojisinin sahip olduğu bu potansiyeli kullanabilmemiz için, bize yardımcı olmasını hedefliyoruz.”