Fas, yerleşik endüstri oyuncularının yardımıyla kripto için düzenleyici bir çerçeve oluşturuyor.
Fas Merkez bankası dün, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ile yeni mevzuatı için belirli kriterler konusunda görüşmelere başladığını duyurdu. Yeni ortaya çıkan düzenlemenin ilk önce yenilik ve tüketicinin korunması en önemli öncelikler olarak hazırlanacağı görülüyor. Terörün finansmanı ve kara para aklama ile mücadeleye yönelik tedbirler de değerlendirilecek. Merkez bankası, tüketicilere kriptoya yatırım yaparken riski göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyor.
IMF daha önce, yaptırımlarıyla kripto para birimlerini ve kripto madenciliğini düşürdü ve geçen Eylül ayında gelişen havale pazarını beslemek için Bitcoin yasal ihalesini yaptıktan sonra El Salvador’u eleştirdi. Bitcoin‘i destekleyen bir STK olan İnsan Hakları Vakfı’nın baş strateji sorumlusu Alex Gladstein, Politico’ya Bitcoin’in IMF’nin temsil ettiği her şeye karşı olduğunu söyledi.
Fas, Kuzey Afrika’ya Liderlik Ediyor
Düzenlemelerin olmamasına rağmen, Fas’ta kripto kullanımı, vatandaşlarının %2,5’inin dijital varlıklarla uğraşmasıyla Kuzey Afrika’daki en yüksek oranlardan biri olmaya devam ediyor. Ülkedeki kripto ticareti, 2021’de Nijerya, Güney Afrika ve Kenya’dan sonra dördüncü en büyük hacim olan 6 milyon dolara ulaştı. Uzmanlar, ticaretin öncelikle merak ve Kayıp Korkusu (FOMO) tarafından yönlendirildiğini vurguluyor.
Fas döviz gözlemcisi, dijital varlıkların döviz çıkışı yoluyla yerel rezervleri tüketerek ekonomiyi ve itibari para birimini baltalayabileceği korkusuyla 2017 yılında kripto para birimlerini yasakladı.
IMF uyardı: Kripto Gümüş Kurşun Değil
Bu yılın başlarında Uluslararası Para Fonu, kripto para birimlerinin Afrika’nın ekonomik zorluklarını ele almak için gümüş bir kurşun olmadığı konusunda uyardı. Bu eleştiri, gezegenin en fakir ülkelerinden biri olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Bitcoin’i yasal yöntemlerden birisi olarak kabul etmesinin hemen ardından geldi.
Altı Afrika ülkesinin para politikasını denetleyen Orta Afrika Devletleri Bankası, Orta Afrika Cumhuriyeti’ni kararını geri almaya çağırdı ve dijital para birimleriyle iş yapan kurumlarla bağları koparmak için yeni kurallar koyarak yetkisi altındaki diğer ülkeleri çökertti.
Fas, egemen para birimi dirhem, %60 enflasyon ile Arjantin’e kıyasla %5,9’luk nispeten düşük bir enflasyon yaşadığından, Bitcoin’i yasal para birimi yapmak istediğine dair herhangi bir belirti vermedi. Aynı zamanda para politikası üzerindeki kontrolü elinde tutmaya devam ediyorlar. Bu düşük enflasyon, Arjantin’de olduğu gibi, Bitcoin’in benimsenmesini sağlayan yüksek enflasyon olasılığının daha düşük olduğu anlamına geliyor.
El Salvador, 2000 yılında egemen para birimi Colon’u terk etti, bunun yerine ABD dolarını ve en son olarak Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etmeyi seçti.
Bitcoin boğası Michael Saylor, kripto para biriminin benimsenmesini tartışmak için Nisan ayında Arjantin’in eski başkanıyla bir araya geldi. Kriptoyu yasal para birimi yapma kararıyla ilgili daha az tepki arayan ülkelerin, kriptoyu bir değişim aracı yerine bir değer deposu olarak pazarlamaktan fayda sağlayacağını tavsiye etti.