Yakın geçmişte ortalama firmalar bile kripto paralara dair açıklamalarda bulunmazlardı. Zamanla tanınmış firmalar dahil olmak üzere kripto paralara olan ilgi arttı ve bazı büyük firmalar kripto paralarla ilgilenmese bile Blockchain teknolojisine sıcak bakmaya başladılar.
2017 yılı başlarında büyük firmaların yöneticilerinden kripto paralara dair yorumlar yapılıyordu. Birçok firma Blockchain ile ilgili denemeler yaptı ve uygulamalar geliştirmeye başladı. 140 milyar dolarlık bilişim teknolojisi devi IBM, Blockchain çalışmaları yapan büyük firmalardan bir tanesi. IBM yetkilileri menkul kıymetler borsalarıyla, büyük koparatiflerle ve belki de en önemlisi merkez bankalarıyla kripto parala dair görüşmeler yaptı.
IBM’in yeni Blockchain geliştirme sorumlusu Jesse Lund verdiği demeçte kripto paralara talebin her geçen gün arttığını ve talepleri karşılamak için yeni stratejiler oluşturduklarını ifade etti. Şu anda Stellar platformunun kripto parası Lumen (XLM) ile IBM arasında ortaklık bulunuyor.
Lund IBM’in kripto para alanında büyümek istediğini belirtti ve şöyle konuştu:
‘’Blockchain ağını geliştireceğiz, çalışmalarımızı birkaç parçanın biraraya gelip daha büyük bir parça oluşturmasına benzetebiliriz.’’
IBM’in merkez bankalarıyla ilişkisi emsal teşkil edebilecek düzeyde. Lund geçen senelerde büyük bankalarla görüşmeler yaptı ve bankaların kendi fiat para birimlerini Blockchain tabanlı sistemlerde işleme alarak sağlayacakları faydaları anlattı. Görüşme yaptığı bankaları açıklamayan Lund, bu bankaların çoğunun G20 ülkeleri olduğunu ifade etti. Fiat para birimlerini sanallaştırmaya en hevesli olanların Asya ve Kuzey Amerika ülkeleri olduğunu sözlerine ekledi.
İsveç bankası RiksBank en ileri görüşlü bankalardan bir tanesi. Riksbank 2017 Aralık ayında yayınladığı whitepaper’da özellikle Blockchain’den bahsetmese de, kasasındaki bütün nakitleri dijital platforma taşıyabileceğini belirtti. Lund’a göre önümüzdeki sene bu zamanlar bir merkez bankasının fiat para birimini dijital ortama taşıdığını görebiliriz.
Öte yandan merkez bankalarının yanı sıra çeşitli sektörlerden firmalar Blockchain teknolojisini gözüne kestirmiş durumda. Stellar platformundaki startup’lar gittikçe artıyor. Menkul kıymetler borsalarının Blockchain ilgisi biliniyor. Aynı zamanda gıda, alışveriş ve enerji şirketleri kendi ürünlerine ait token’leri geliştirmek için IBM’e başvuruda bulunuyorlar.