Solana (SOL) ağı şu anda öncelikle spam işlemlerindeki artıştan kaynaklanan ağ tıkanıklığı sorunlarıyla karşı karşıya. Bu tıkanıklık, işlemlerin işlenmesinde gözle görülür gecikmelere ve çok sayıda işlemin iptal edilmesine neden oldu. Bunun bir sonucu olarak Solana’daki Phantom gibi popüler cüzdan uygulamalarının kullanıcılarına işlemlerinin sonuçlanması için daha uzun süre beklemeleri tavsiye edildi. Baş gösteren sorunlar sonrası altcoin‘in geliştirici ekibi harekete geçerek bir araya geldi ve sorunların çözülmesi konusunda uygulanabilecek çözümleri değerlendirdi.
Sorunlar Solana Ağını Vurmuştu
Ağı saran tıkanıklık sorunu büyük ölçüde spam işlemlerinin artmasının bir sonucu ve otomatik botlar faaliyetlerini normal kullanıcılarınkine göre önceliklendirmeye çalışmalarından kaynaklanıyor. Bu sorun, yeni piyasaya sürülen memecoin‘lerle ilişkili işlemlerde sert bir artışla daha da derinleşerek ağın blok alanı için benzeri görülmemiş bir talep yarattı ve birçok kullanıcının ağa erişimini engelledi.
2024’ün ilk çeyreğinde Solana Blockchain‘i, Solana DEX‘lerinde tanıtılan yeni altcoin‘lerin sayısının rekor seviyeye ulaşmasıyla memecoin aktivitesinde önemli bir artış gördü. Bu artış, ağdaki işlem maliyetlerini nispeten uygun bularak yeni ve bireysel kullanıcılar arasında Solana’nın yoğun şekilde kullanıldığını gösterirken, spam işlemleri önemli bir darboğaz olarak ortaya çıktı.
Geliştirici Ekibi Sorunları Çözmeye Çalışıyor
Solana Vakfı‘nda teknoloji ve ürün lideri olan Matt Sorg, Solana’nın mimarisi ile internet altyapısı arasında paralellikler kurdu ve ağın kurulumunda, bireysel doğrulayıcılar, IP uç noktalarının ve sunucuların internette nasıl çalıştığına benzer şekilde bir ana havuza güvenmeden işlemlerin gerçekleştirildiğini belirtti. Sorg, spam işlemlerin sayısının aşırı şekilde artmasının bu sistemi zorlayabileceğini kabul ederken potansiyel olarak çok sayıda işlemin gerçekleştirilmemesine yol açabileceğini vurguladı.
Bu sorunları ele alan Solana geliştirme ekibi, şu anda devam etmekte olan yazılım güncellemeleri de dahil olmak üzere etkili çözümler üzerinde aktif olarak çalışıyor. Solana’nın kurucu ortağı Anatoly Yakovenko, bu güncellemelerin etkili bir şekilde uygulanmasının biraz zaman alabileceğini vurguladı. Sorunların çözüme kavuşturulmasının önemli bir adımı, Nisan ayında yayınlanması planlanan ve işlem planlamasını daha güçlü hale getirmeyi ve böylece işlemlerin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmayı ve darboğazları azaltmayı amaçlayan 1.18 güncellemesi.
Şu anda tıkanıklık sorunu ağın altyapısına kadar uzanarak kullanıcıların Blockchain‘i kullanmalarını etkiliyor. Bunu hafifletmek için Solana’nın Agave doğrulayıcı istemcilerinden birinin geliştiricisi olan Anza, QUIC uygulamasıyla ilgili belirli sorunların çözülmesini hedefleyen düzeltmeler sunacak. Bu güncellemelerin, özellikle yüksek talep hacimlerini içeren senaryolarda istemcinin performansını artırması bekleniyor.
Dahası öncelikli ücretlerin uygulanması çok önemli bir husus olacak. Solana üzerinde çalışan birçok uygulama şu anda öncelikli ücretlerini kullanmıyor, bu da işlemlerin gecikmesine veya işlenmemesine neden oluyor. Solana Labs tarafından Mart ayında yayınlanan bir blog yazısında dinamik öncelik ücretlerinin merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) entegre edilmesiyle kullanıcı deneyimini etkileyen sorunların çözülmesi bekleniyor.