Bank of America stratejisti, Ethereum’un, yüksek işlem ücretleri ve ölçeklenebilirlik sorunları gibi nedenlerden dolayı Solana‘ya karşı pazar payını kaybetmeye devam edebileceğini ifade etti.
Bank of America Stratejistinden Solana Değerlendirmesi
Bank of America dijital varlık stratejisti Alkesh Shah, 11 Ocak tarihli bir araştırma notunda Ethereum rakibi Solana’nın “dijital varlık ekosisteminin Visa’sı” olabileceğini belirtti.
Solana, 2020 yılında piyasaya sürüldü ve güncel olarak yaklaşık 47 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşarak beşinci en büyük kripto para birimi haline geldi. Konuya ilişkin uzman isimler, Solana ağının merkeziyetsizliği ve güvenliği hiçe saydığını, bu nedenle böyle bir hıza sahip olduğunu dile getirse de Shah, faydaların dezavantajlardan ağır bastığını ifade etti:
“Yüksek verim, düşük maliyet ve kullanım kolaylığı sağlama yeteneği, mikro ödemeler, DeFi, NFT’ler, merkezi olmayan ağlar (Web3) ve oyun gibi tüketici kullanım durumları için optimize edilmiş bir blok zinciri oluşturur.”
Ethereum’un merkeziyetsizliğe ve yüksek güvenliğe önem verdiğini belirten Shah, ölçeklenebilirlik sorunu nedeni ile de bazı durumlarda işlem ücretlerinin, işlem yapılmak istenen tutarı dahi aştığına dikkat çekti:
“Ethereum, merkeziyetsizliğe ve güvenliğe öncelik veriyor, ancak ağ tıkanıklığı dönemlerine ve bazen gönderilen işlemin değerinden daha yüksek olan işlem ücretlerine yol açan ölçeklenebilirlik pahasına.”
Stratejist: Ölçeklenebilirlik Ön Planda
Visa, saniyede ortalama 1.700 işlem (TPS) gerçekleştirse de ağ teorik olarak en az 24.000 işlem gerçekleştirebilir. Ethereum’da bu işlem sayısı şu anda 12 TPS, Solana ise 65.000 TPS’lik teorik bir limite sahip.
Solana’nın öncelikli olarak ölçeklenebilirliğe önem verdiğini ifade eden Shah, ağın daha az merkeziyetsiz bir yapıya sahip olduğunu ve güvenlik seviyesinin Ethereum’a kıyasla oldukça düşük olduğunu da kabul etti.
Bank of America stratejisti ölçeklenebilirliğin önemli olduğunu vurgulasa da Solana, ağda çeşitli nedenlerden ötürü birçok problem yaşadı ve kullanıcılar bu süreçte saatlerce işlem gerçekleştirememe gibi ciddi sorunlar ile karşı karşıya kaldı.