Berat Albayrak, 20 Eylül’de ekonominin 3 yıllık yeni yol haritasını (Orta Vadeli Program) açıklamak üzere Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kameraların karşısına geçti. Hükümetin 2019-2021 yılları arasında atacağı kritik adımları açıklayan Albayrak önemli mesajlar verdi.
Berat Albayrak, hükümetin yeni ekonomik programını açıklarken Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde de eş zamanlı olarak bir kitapçık yayınlandı. Kitapçıktaki ICO detayı ise oldukça dikkat çekti. Kitapçığın 17. Sayfasındaki “Politika ve Tedbirler” başlığı altında şu ifadelere yer verildi:
Dijital dönüşüm teşvik edilerek yenilikçi projelerin finansmanı için Kitle Fonlama (Crowdfunding) ve IPO alternatifi olarak ICO (Initial Coin Offering) gibi modern ve yeni nesil finansman yöntemleri yaygınlaştırılacaktır.
Kripto paralarla hayatımıza giren ICO’lar geleneksel sistemdeki IPO’nun bir alternatifi olarak değerlendirilebilir. IPO’larla henüz borsada listelenmemiş bir şirket nasıl halka arz oluyorsa ICO’lar da kripto para sektöründe benzer bir işlevi yerine getiriyor.
Türkiye’nin Blockchain teknolojisine ve kripto paralara yönelik çalışması sadece bununla sınırlı değil. Öyle ki Borsa İstanbul 5 Eylül’de Türkiye’nin ilk finansal Blockchain projesini hayata geçirdiğini açıklamıştı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde davetli olarak katıldığı BRICS zirvesinde “Elektronik para düşüncemiz var” mesajı vermişti. Daha önce MHP milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu Türkcoin olarak adlandırılan milli kripto para birimi teklifinde bulunmuştu. Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise 20 Temmuz’da yaptığı açıklamada “Blockchain mentalitesinin Milli Eğitim Bakanlığı sisteminde nasıl kullanılacağına yönelik bir çalıştay hazırlıyoruz.” ifadelerine yer vermişti.