Bugünlerde herkes asgari ücretin ne olacağını merak ediyor. Çok doğal çünkü çalışanların büyük çoğunluğu asgari ücret ile çalıştığı veya “resmi olarak” bu şekilde beyan edildiği için Türkiye`de asgari ücretin önemi büyük.
Hem geçinmek için kazanılan para hem de emeklilikte hak kazanılacak maaş asgari ücret ile belirleniyor. Diğer taraftan da asgari ücretteki artış asgari ücretin üzerinde alan her kesimi de etkiliyor. Asgari ücret 2.800 TL iken 5.000 TL alan birisi, asgari ücret 4.000 TL olursa diyor ki “O zaman ben de 7.000 TL almalıyım.” Haksız mı? Haklı…
Diğer taraftan en büyük problemlerden birisi asgari ücretle çalışanların çok olduğu ve asgari ücretin üstünde çalışanların da asgari ücrete göre gelirlerinin farkının Türkiye gibi az olduğu ülkelerde bireyler eğitim sisteminde kalmayı ve eğitim almayı istemeyebilirler. Bu durum da nitelikli iş gücünün yetişmesini azaltır. Özellikle Avrupa`nın temel sorunu da budur. Ancak Avrupa varlık açısından ve ekonomik açıdan gelişmiştir. Nitelikli insan gücünü Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden alabilir ve hayatına devam eder.
Şimdi genel ekonomi ve iş piyasası yorumunu kenara bırakırsak gelin sizinle asgari ücretin yıllar içerisinde kaç Bitcoin $65,645 olduğunu hesaplayalım ve üstüne bir asgari ücretlinin her yıl 1 maaşı ile Bitcoin alsaydı 2022 başında elinde kaç Bitcoin ve bir diğer ifade ile kaç TL olacağını görelim.
Bitcoin 2009 yılında hayatımıza girdi ama aslında BTCTurk`ün açılması ile BTC/TL işlem çifti ortaya çıktı. Bu nedenle başlangıcımızı 2013 yılı olarak alalım. Sonuçta asgari ücretli bir çalışanın uluslararası borsalarla çalışmasının hayatın normal akışı ile uymayacağını söyleyebiliriz.
Öncelikle 2013 – 2021 arası asgari ücret neydi ona bakalım. Akabinde asgari ücretlinin her yılın sonunda Bitcoin aldığını var sayalım. Her yılın son ayında oluşan ortalama BTC/TL fiyatını da BTCTurk’ten alalım.
Asgari ücret için referans kaynağımız Brütmaas.net web sitesi. Buradan yıllara göre vergiden sonra net ücret, asgari geçim indirim sonrası da net maaş verilerini aldık.
Akabinde Bitcoin / TL fiyatı için de BTCTurk üzerinde “Her Ay 100 TL`lik Bitcoin” makalesinde geçen rakamların her yılın son ayındaki BTC/TL parite bilgisini aldık.
İşlemlerimizi yaptığımızda asgari ücretlinin 2021 yılının ay başında Bitcoin aldığını düşünelim.
Sonuç olarak bir asgari ücretli BTCTurk açıldığı 2013 yılından beri her yıl 1 maaşı ile Bitcoin alsaydı 2022 Ocak ayında elinde 2,35984403 BTC olacaktı.
Bunun güncel fiyatlarla ortalama 700.000 TL`den BTC/TL paritesini alırsak karşılığı 1.651.890 TL`dir. 2022 yılında asgari ücretin 4.000 TL olacağını varsaydığımızda karşılığı 413 aya yakın gelmektedir. Bu da 34 yıl 5 aylık maaşıdır bir asgari ücretlinin.
Temelde 9 yıllık bir yatırım ile kendisini ve belki çocuklarını kurtaracak bir varlığa sahip olabilirdi bir asgari ücretli. Ancak burada Türkiye`de gördüğümüz durum tam tersi: Nerede bol sıfırlı “bok” coinler, yatırımcı orada. Kusura bakmayın İngilizce “shit” yazınca oluyor da Türkçe “bok” yazınca olmuyor mu?
Sonuçta biz Türkler boka bok deriz, shit demeyiz. Alayı bok coin’lerle boğulmuş kripto piyasasında yatırım yapmaya çalışan ekonomi okur yazarlığı sıfır bir toplumun durumu ortada. Tabi buna; “İnsanlar istiyor komisyonumuzu alır geçeriz” diyen borsaların çanak tutmasını da eklemek lazım.
Türkiye milleti bok coin’lere yatırım yapıp batarken, aslında gerçekten bu işin temeli olan kripto-paralara yavaş yavaş yatırım yapıp bir servet yaratabilmeyi es geçiyor. Sonradan gurme, birbirlerini bloklamaktan başka tartışma yöntemi bilmeyen çapsız fenomenleri takip edip, onların sallama şu kadar milyonum var, yok emekli oldum saf safataları ile kendilerini kandırıyorlar. Kendilerini onları takip edince milyoner olacaklarını zannediyorlar. Unutuyorlar ki fenomenin iyisi, zararını söylemeyendir.
Ancak hesap ortada her yıl, her ay hiç fark etmez, az az Bitcoin veya başka ancak ana akım olan kripto varlıklara yatırım yapılmış olsa, bir yatırımın yıllar içerisinde milyonlara ulaşması yüksek ihtimal.
Peki halen öyle mi? Her ay az az almalı mıyız?
Bilmiyorum, ama bildiğim bir şey var 2009 yılından beri Dünya artık eski Dünya değil, internetin parası olan Bitcoin varken, hepimizin internete taşınacağı Metaverse evrenleri gelirken Bitcoin ve/veya benzeri kripto paraların artık hayatımızdan çıkmayacağı aşikar.
Gezegenler arası bir uygarlığa dönüştüğümüzde, gezegenler arası iletişimin bozulmadan, kopmadan, hacklenmeden yapılabilmesini sağlayacak blockchain teknolojisi geleceğin teknolojisidir.
Mars`a nasıl maaş göndereceksiniz?
Taşısanız daha maliyetli, dijital mesaj gönderseniz 30 dakikada gidiyor, gelecekte göreceğimiz uzay hackerlerı / korsanları mesajı bozabilir ve parayı kendi hesaplarına alabilir. Gezegenler arası uygarlık için ne yazık ki tek çare Blockchain temelli kurgulanmış gezegenler arası uydu ağı.
Bununla ilgili bir yazıma “Bitcofuturism: Mars Yolcusu Kalmasın…” adlı makaleden ulaşabilirsiniz.
Asgari ücretten, bok coin’lere, fenomenlere ve Marsa bağlayabilmek de önemli bir başarı diyebilirsiniz. Ancak son konuyu Bitcoin’in içsel değeri yok diyenlere ayıralım.
Bu kişilere sorulacak tek soru altının içsel değerini, TL`nin, doların içsel değerini neye göre tanımlıyoruz?
Ekonomik olarak günümüzde basılan paraların karşılığı olmadığı, altın artık üretimde eskisi kadar kullanılmadığı için içsel değer sadece şirketlerin olabilir. Çünkü ortada işleyen bir sistem vardır, mal veya hizmet vardır, bunun sonucunda karlılık veya zarar vardır. Siz de buna göre yatırımınızı yaparsınız.
Onun haricinde çevrenizde gördüğünüz her şeyin değeri tamamen toplumun kabulüdür. TL`yi 80 milyon haricinde dünyada kimse mal ve hizmet alışverişinde kullanmadığı için değeri bu kadar, ABD dolarının ise dünya ticaretinin neredeyse tamamında kullanıldığı için değeri ortadadır.
“Bitcoin`de de her geçen gün toplumsal kabul ve kullanım arttıkça değeri artacaktır” denebilir. İşte bu nedenle ben hep 50 dolarlık Bitcoin alıyorum, yatırım tavsiyesi değil ama asgari ücretli de olsa herkese almasını tavsiye ediyorum, hesap ortada.
Geç mi kaldık? Hayır daha yeni başlıyoruz…