Genesis Londra Blockchain konferansında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Emin Gün Sirer Bitcoin Blockchain’inin Ethereum Blockchain ağından daha merkezi olduğunu ifade etti.
Ethereum ortaya çıktığından beri yaratılan spekülasyonlar dolayısıyla bazı yatırımcılar ve geliştiriciler Ethereum’u fazla merkezi olmakla eleştiriyor. Bu eleştiriler genellikle diğer büyük Blockchain’lere göre Ethereum’un savunmasız olmasını merkezsiz ve büyük ölçekli uygulamalar için esnetilmesinden kaynaklandığını öne sürüyor.
Sirer’in Cornell Üniversitesi’nde yaptığı araştırmaya göre Ethereum node’ları Bitcoin node’larına göre şirket ve organizasyonlara daha az bağlı. Bu da Ethereum ağının firmalar tarafından değil kişiler tarafından işlendiğini gösteriyor.
‘’Elimizdeki verilere göre Ethereum node’ları daha fazla alana yayılmış durumda. Neredeyse bütün ülkelerden node var. Bitcoin’de ise node’ların %56’sı veri merkezlerinde.’’
Ethereum yapısı itibariyle merkezsiz uygulamaları çalıştırabildiği için Bitcoin’den farklı. Ethereum ağı saniyede binlerce işlem yapabilecek şekilde geliştiriliyor. Böylece büyük ölçekli sosyal medya uygulamalarını bile kaldırabilmesi planlanıyor. Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’in yaptığı açıklamaya göre Ethereum ağının tamamen ölçeklendirilebilir olması 3 ile 5 yıla kadar mümkün olabilir. Bu süre halihazırda önerilen Plasma ve Sharding çözümlerinin gelişim hızına bağlı. Sharding madencilik işleminin rekabetini azaltmaya yönelik bir çözüm. Rekabet azaltılarak fazlaca güç harcanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Plasma ise şu an açık kod olarak topluluk tarafından geliştirilen bir çözüm. Basitçe yan bloklar oluşturularak ana Ethereum ağının yükünü hafifletmeye yönelik geliştiriliyor.
Diğer yandan Sirer Intel SGX gibi yeni donanımların Blockchain teknolojisini ileri götürebileceğini savunuyor. SGX sayesinde onaylanma olmadan doğrudan tepeden tepeye işlemler yapılabilecek. Sirer şöyle konuştu:
‘’SGX heyecan verici bir teknoloji. SGX benzeri donanımlar diğer markalar altında da var ve SGX benzeri özellikler sunuyor. Bu donanımlar gelişim için önemli.’’
Sirer uzun vadede birçok sektörün Blockchain teknolojisini kullanacağını öngörüyor. Ancak teknik sorunların aşılması için yıllar geçmesi gerektiğini belirtiyor:
‘’Blockchain aslında bize büyük fırsatlar sağlayan ve kurduğumuz sistemi tekrar tasarlamamıza olanak tanıyan bir teknoloji. Dağıtık sistemler bilgileri olduğu gibi herkese ulaştırabilir. Eski sistemleri bir kenara bırakıp barışabiliriz, birlikte, uyumlu ve iletişim halinde çalışabiliriz.’’