Hızla büyüyen bilgisayar ve Blockchain ağlarının en önemli sorunlarından bir tanesi veri depolama sayılabilir. Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin son zamanlarda gündemi meşgul eden ‘’kullanıcıların ücret ödeyerek ağa destek olması’’ konusunda yeni tasarısını açıkladı.
Buterin Ethereum blog’unda kullanıcıların verilerini sakladıkları Ethereum Blockchain alanları için kira ödediği bir sistemden (sharding) bahsettiği bir yazı yayınladı. Sharding fikri Ethereum Blockchain platformunun uyum sağladığı eklentilerin artmasından ve ağ üzerinde verileri depolamanın giderek zorlaşmasından dolayı ortaya çıktı. Sorunun kaynağı; herkesin ücretsiz bir alanı olduğundan sistemin aşırı kullanımı. Geliştiriciler gidişatı iyi görmüyor ve böyle düşünmelerini sağlayacak birçok neden mevcut. Örneğin popüler Ethereum Blockchain uygulaması CryptoKitties bir süre Ethereum Bloclchain’ini yavaşlatıp durma noktasına getirmişti.
Ethereum Blockchain tabanlı uygulamaların ve ICO’ların artması Ethereum araştırmacılarını endişelendiren bir konu. Ethereum geliştiricisi Raul Johnson Twitter’dan şöyle bir paylaşımda bulundu:
‘’Biliyorum ‘’kira’’ kelimesini duymak kimsenin hoşuna gitmez ancak bunu konuşmak zorundayız. En kısa zamanda core geliştiricileri ve akıllı kontrat geliştiricileriyle bir araya gelip sorunun çözümü hakkında konuşmalılar. Şu anki sistem sürdürülemez.’’
Buterin kiralamaların basit bir hesaplamayla yapılabileceğini açıkladı. Eğer kullanıcı uzun süre verilerini saklamak istiyorsa bir limit belirlenecek ve o limiti aşan her veri için kira ödemesi gerekecek. Veriler kullanıcıların hesap bakiyeleri ya da Twitter yerine geçebilecek bir uygulamadaki istatistikler gibi şeyler olabilir. Şu anlık Blockchain düğümü atan bilgisayarlarda 5 GB’a kadar veri saklanabiliyor. Depolanan verilerin 500 GB’ı geçmesine izin verilmeyecek. Eğer kullanıcı bu sayıyı geçerse fazladan ücret ödeyecek.
Buterin’in bir başka dikkat çeken fikri ise Ethereum ölçeklendirmeleri ile ilgili. Ölçeklendirme eklentileri hayata geçtiğinde düğümü atan bilgisayarın bütün tarihsel kayıtları tutması gerekmeyecek. Bilgisayarlar Sadece bir kısım bilgileri tutacak, böylece düğümlerdeki yük hafifletilmiş olacak. Bir diğer sorun ise kira karşılığında verinin ne kadar süreyle tutulacağı ve geçmişteki verilerin nasıl tespit edileceği. Buterin bu soruna karşılık bir şifreleme tekniği Merkle proof’un kullanılacağını ve ‘’state’’ verilerinin hiçbir zaman kaybolmayacağını açıkladı.
Tabii ki birçok büyük kripto para yatırımcısı ve Blockchain uygulaması yöneticileri vergi ödemek istemediği gibi kira da ödemek istemez. Ancak büyük ölçekli verilerin depolamak ödeme karşılığı olursa sistem daha az veriyi taşıyacağından daha akıcı olması olacağı ön görülüyor. Bu yüzden kiralama sisteminin yarar sağlayacağı da belirtiliyor. Bazı geliştiriciler Bitcoin’in de benzer kiralama sistemini kullanması gerektiğini ifade ediyor.