Everett Rogers’ın 1962’de yayınlanan Diffusion of Innovations adlı kitabında tüketiciler beş gruba ayrılıyor: Yenilikçiler, erken benimseyenler, erken çoğunluk, geç çoğunluk ve geç kalanlar.
Yeni teknolojiler bu tür araştırmaları daha iyi sentezlemesine rağmen yazının sonunda görebileceğiniz, birçok grafik arasında yaygın olarak kullanılıyor. Grafik kusursuz bir şekilde her grubun psikolojik profilinin, tüketici alışkanlıklarına nasıl yansımış olduğunu ve yenilikçi ürün ve hizmetlere nasıl yaklaştıklarını açıklıyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli alanlardan biri, uçurum olarak bilinen açık kırılma noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Tüketici Tercihleri
Erken benimseyenler ile erken çoğunluk arasındaki bir boşluk mevcut. Çünkü tüketiciler gruplarından tavsiye almayı ve tavsiyeleri kopyalamayı tercih ediyor. Bu sıçrama, genel bir piyasa geçişini temsil ediyor ve mevcut kripto para birimlerinin yaşam döngüsü ile birçok benzerlik taşıyor.
Bu boşluğun aşılabilmesi için ise Geoffrey A. Moore’un Crossing the Chasm adlı kitabına göre, eksiksiz bir çözüm sunması, pragmatistleri ikna etmek için yüksek bir hizmet seviyesi sağlaması ve ağızdan ağza dolaşacak güçlü bir itibar kazanması gerekiyor.
Örneğin; akıllı telefonlar günümüzde her gün defalarca duyduğumuz bir isim olmasına rağmen ilk iki yıl içindeki büyümeleri yalnızca %20 oranındaydı. Sonrasında ise daha büyük bir kullanıcı kitlesini etkilemeyi başarmalarıyla sonraki beş yıl içinde %50 büyüme sergilediler. Apple‘ın iPhone’u Haziran 2007’de piyasaya sürüldü ve ilk hafta sonu 300.000’den fazla satış gerçekleştirirken, iPhone 3G bir yıl sonra geldi ve ilk hafta sonu 1 milyon adet ile satış rekoru kırdı.
Bahsi geçen satış rakamları ile Apple’ın hisselerinin (APPL) de aynı şekilde rekor kırması bekleniyordu. Ama beklenen olmadı ve 2007’nin ikinci yarısında %63’lük bir ralli gerçekleşti. Yine de buna rağmen bu dönemde bile sadece beş günde %22’lik bir fiyat düşüşüyle karşılaşıldı. 2008 yılının başlarında AAPL, bir aydan daha kısa bir sürede 28 dolardan 18 dolara düştüğü için yatırımcılar için zor bir zaman oldu.
Öte yandan ComScore’dan elde edilen veriler, 2008 yılında ABD akıllı telefon benimsenmesinin %10 seviyesine ulaşmak için mücadele ettiğini gösteriyor. Tüketiciler tartışmasız olarak “erken benimseyenler” aşamasındaydı. Bu nedenle büyük yatırım şirketlerinden yapılan yatırımlar bile belli bir risk kabulü ile yapılıyordu ve çeşitli endişeler vardı.
Bitcoin 2020 ve Apple 2008
Ortaya çıkan son veriler 2008 yılında Apple benimsenmesi ile 2020 yılında Bitcoin benimsenmesinin aynı oranda olduğunu gösteriyor: %11. Bununla birlikte bunun gibi benzerlikle fiyat volatilitesi ile S&P500 korelasyonu arasında da görülüyor.
Bitcoin, geleneksel finansal enstrümanlar ve altının kendisine karşı tartışmasız avantajları olan yenilikçi bir teknoloji olarak kabul edilebilir olsa da, henüz trilyon dolarlık potansiyeli olduğunu kanıtlamadı.
Paranın tanımı, toplumda aracılara bağımlı geleneksel para sistemleri tarafından topluma derin bir şekilde kazandırıldı. Ayrıca, para genellikle hükümetlerin ve merkez bankalarının düzensiz kontrolüne tabi. Bitcoin, pragmatistlerin erken çoğunluğuna ulaşmak için bir çeşit değişime maruz kalabilir.
Örneğin Apple, iPhone4’ü piyasaya sürmesinin ardından büyük bir patlama yaşadı ve benimsenme istenen boyutlara ulaştı. Ancak bunun için bir önceki modelde değişiklikler yapılması gerekti. Dolayısıyla Bitcoin’de benimsenme için temel prensiplerine dokunulmadan bazı değişiklikler geçirebilir. Bu da benimsenme oranını Apple da olduğu gibi arttırabilir ve günümüzde nasıl akıllı telefonları hayatımızın bir parçası olduysa önümüzdeki yıllarda da Bitcoin hayatımızın bir parçası olabilir.