2023 yılının sonuna yaklaşırken yakın geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir raporda Merkezi Olmayan Finans (DeFi) alanının performansına dikkat çekildi. Rapordaki veriler, yıl boyunca alandaki istismarlardan kaynaklanan kayıpların boyutunu ortaya çıkardı.
IntoTheBlock’dan Kritik Rapor!
IntoTheBlock’un bir gönderisine göre, 2023’ün, 2020’den bu yana açıklardan yararlanılan en düşük DeFi kayıplarını kaydetmesi bekleniyor. 1 milyar doların biraz üzerinde kayıp yaşandı. Bu yıl DeFi alanındaki çeşitli istismarlar nedeniyle kaybedildi. Bu rakam hâlâ önemli gibi görünse de, son iki yılın kayıplarıyla karşılaştırıldığında oldukça geride kalıyor.
Açıklanan veriler, 2022’de açıklardan yararlanma nedeniyle 53,5 milyar dolardan fazla paranın kaybolduğunu gösterdi. Bu sayı kaydedilen en yüksek kayıp. 2021 yılında kayıp yaklaşık 4 milyar dolar olurken, en düşük kayıp ise 157,2 milyon dolarla 2020 yılında yaşandı. Yıl boyunca çok sayıda DeFi hacklemesi milyonlarca dolar kaybına neden oldu.
9 Nisan tarihinde SushiSwap’nin bir istismara uğradığına dair raporlar yayınlandı. Merkezi Olmayan Borsa (DEX), en az bir kullanıcı için 3,3 milyon doların üzerinde zarara uğradı. RouterProcessor2 sözleşmesindeki onayla ilgili bir hatanın neden olduğu istismar, SUSHI fiyatında geçici bir düşüşe neden oldu. Ancak güvenlik açığının giderilmesinin ardından fiyatlar normale döndü. Ayrıca BonqDao, Şubat ayında önemli bir akıllı sözleşme istismarı yaşadı ve protokolünden tahmini olarak 120 milyon dolarlık bir hırsızlığa yol açtı. Bonq protokolü kötü niyetli şahısların AllianceBlock (ALBT) token’ın fiyatını manipüle etmesine olanak tanıyan bir Oracle saldırısının kurbanı oldu.
DeFi TVL’sinde Gerileme
Benzer şekilde SafeMoon Mart ayı civarında, Safemoon token likidite havuzunun (LP) yaklaşık 9 milyon dolar değerinde token kaybettiği bir istismarla karşılaştı. Saldırganlar akıllı sözleşmelerdeki hatalı bir özelliği manipüle ederek tek bir işlemde birden fazla token takası gerçekleştirdi. Bu istismar, bir LP’ye kilitlenen milyarlarca Safemoon SFM token’ın çalınmasıyla sonuçlandı.
SUSHI gibi SFM token’ı da bu istismarın ardından önemli bir düşüş yaşadı. DeFiLlama’deki kilitli DeFi toplam değeri (TVL) analizi, önceki yıllara kıyasla önemli bir gerileme gösterdi. Grafik 2022 sonuna doğru başlayan düşüşün devam ettiğini gösteriyor. Ancak Ekim ayından itibaren hafif bir yükseliş eğilimi fark edildi ve o günden bu yana kademeli büyüme devam etti. Yazı kaleme alındığında DeFi TVL’nin değeri 51,3 milyar dolar civarındaydı. Piyasada toparlanma belirtileri görülmesine rağmen sektörün önümüzdeki yıl DeFi saldırılarına karşı savunmaya devam edip etmeyeceğini zaman gösterecek.