Gündemi uzun süre meşgul eden ve tartışmalı haliyle temsilciler meclisine gönderilen tasarı “komisyoncu” tabiriyle çok can sıktı. Bitcoin madencileri için ciddi bir varlık mücadelesi başlayabilir. Çin’in yasaklarından sonra Amerika’nın vergileri madencileri göç edecek farklı yerler bulmaya itiyor. Peki kripto para piyasalarını neler bekliyor?
Tartışmalı Tasarı
ABD Senatosu tarafından 10 Ağustos tarihinde onaylanan tasarı ülkenin altyapısını canlandırmayı hedefliyor. Kripto para topluluğu tarafından tepkiyle karşılanan tasarı sorunlu bir dil kullanıyor. Muhataplar net bir biçimde belli değil. Komisyoncu kavramı yasayı uygulayıcılar tarafından madencilere, geliştiricilere ve hatta bazı projelere dahi uygulanabilecek.
Peki Bitcoin (BTC) madencileri komisyoncu mu? Elbette hayır, ağın çalışması için teknolojik araçlarıyla kriptografik bulmacaları çözen madenciler bunun karşılığında ücret alıyor. Bu ücret elbette Bitcoin (BTC) olarak veriliyor yaptıkları işe “Bitcoin madenciliği” deniyor.
Senatoda geçen tam ifade ise şöyle:
“Biri adına dijital varlıkların transferini gerçekleştirmek, herhangi bir hizmeti düzenli olarak sağlamaktan sorumlu kişi”
Yukarıda gördüğünüz gibi ifade son derece belirsiz ve Bitcoin madencileri ağın yaşamına devam edebilmesi için çalışıyor. Yani ağdaki transferlerin sürekliliğine destek oluyor ve bunun karşılığında işlem ücretleri içinden belli oranda ödül de alıyorlar.
Bitcoin Madencileri İçin Tehdit
Kasıtlı ve kasıtsız olarak madencileri adeta ipin ucuna götüren bir tasarı var. Bu tasarı çok büyük ihtimalle temsilciler meclisinden de onay alacak ve yürürlüğe girecek. Tasarı ciddi anlamda baştan savma hazırlanmışa benziyor. Örneğin madencilik şirketlerinden vergilendirilebilir net kazanç veya zarar, alıcı/satıcının kimliği, işlemin miktarı ve yeri gibi bir borsacının sağlaması gereken aynı bilgiler isteniyor. Bu bilgiler borsalardan istenenlerle birebir aynı, ancak blokları doğrulamaktan başka işi olmayan Bitcoin madencilerinin bu bilgileri iletmesi imkansız. Bu bilgilerin toplanmasının ve düzenleyicilere sunulmasının hiçbir teknik olanağı bulunmuyor.
Madencilik olmadan Bitcoin olamaz. Proof of Work algoritmasıyla çalışan ağ, iş kanıtıyla hayatına devam ediyor. Yani madencilerin olmadığı bir dünyada Bitcoin’in olması da mümkün değil. Evet, bu vergi düzenlemesiyle eğer madenciler komisyoncu statüsüne alınırsa kesinlikle hayatta kalamazlar. Kazançları üzerinden istenen vergileri ödemek için madencilerin zararına üretim yapması gerekir.
Çin’den Amerika’ya kaçan madencileri şimdi de vergi sorunları karşıladı. ABD Hazine Bakanlığı mevcut düzenlemenin madencileri etkilemeyeceğini açıkladı, ancak bu pek tatmin edici olmadı. Öte yandan yıllardır regülasyonlar üzerinde çalışan ABD Kamu Kurumlarının böylesi mantık hatalarına düşmeleri teknik yeterlilik konusundaki zayıflıklarını da ortaya koyuyor. Belki de kripto paraları baskılamak için bu hatalar kasıtlı olarak yapılıyordur? Elbette bunu zaman gösterecek.