Piyasanın spekülasyon odaklı olduğuna dair yaygın inanç kripto para dünyasında sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmanın önündeki en büyük olmaya devam ediyor. Bunun çözülmesi için altcoin projelerinin token dağıtım stratejilerini yeniden değerlendirmeleri ve şişirilmiş değerlemeler yerine uzun vadeli fayda ve şeffaflığa odaklanması gerekiyor. Uzmanlara göre bu tarafta yapılacak herhangi bir değişiklik daha fazla kullanıcıyı ekosisteme çekmek ve altcoin’lerin benimsenmesini artırmak için kritik bir adım olacak.
Düşük Dolaşım, Yüksek FDV Modeli
Bu yıl kripto para piyasasında “düşük dolaşım, yüksek tam seyreltilmiş değer (FDV)” stratejisiyle piyasaya sürülen birçok yeni altcoin projesinin lansmanını gördük. Bu strateji yüksek bir fiyattan piyasaya sürülmeyi ve projeyi milyar dolarlık bir değerleme ile tanıtarak potansiyel etrafında bir hype yaratmayı içeriyor olsa da yapay bir şişirme yarattığı için birçok eleştiriye maruz kaldı.
Bilmeyenler için “düşük dolaşım, yüksek FDV” modeli toplam token arzının küçük bir yüzdesinin piyasaya sürülmesini ve her token’e yüksek bir fiyat verilmesini içerir. Projeler bu yolla yanıltıcı bir FDV yaratır ve birçok yatırımcı dolaşıma girmemiş olan kalan token arzını göz ardı eder.
Model kısa vadede önemli bir ilgi yaratabilecek olsa da uzun vadede projelerin çoğu bu modelin getirdiği faydaları kaybeder. Genel olarak sürdürülebilir bir yöntem değildir ve tüm altcoin projelerinin odaklanması gereken esas nokta olan uzun vadeli fayda ve benimsenmeye zarar verir.
Altcoin Projeleri Yavaş Yavaş Alternatif Token Dağıtım Modellerini Benimsiyor
Buna karşılık sektör içerisinde bazı altcoin projeleri alternatif token dağıtım modelleri denemeye başlayarak bu modelden sapma gösteriyor. Örneğin Blockchain tabanlı bir sosyal platformu olan FRIEND tüm token’lerini topluluğa ilk günden dağıtarak yüzde 100 dolaşım oranı ile piyasaya çıktı. Lava Network gibi projeler de benzer radikal yaklaşımı benimsedi. Bu tür stratejiler token’lerin piyasa değerini spekülasyon yerine gerçek dünya potansiyeline dayandırarak uzun vadeli faydayı ve organik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.
Bu alternatif token lansman stratejisi piyasa odaklı bir FDV’nin merkeziyetsiz borsalar (DEX) üzerinden belirlenmesi ve bu sayede spekülasyonun azaltılması ile ilgilidir. Daha yüksek bir başlangıç dolaşım oranı ve sınırlı bir arzla bu yaklaşım token’in içsel faydasına ve projenin gerçek dünya potansiyeline odaklanılmasını sağlar.
Piyasa odaklı FDV yaklaşımı, spekülasyonu azaltma, organik büyümeyi teşvik etme ve şeffaflığı artırma gibi önemli avantajlar sunar. Her ne kadar bazıları bu yaklaşımın daha yavaş başlangıç büyümesi veya düşük değerleme riski taşıyabileceğini öne sürse de uzun vadeli sürdürülebilir bir protokolün getirdiği faydalar bu kısa vadeli endişelerin çok ötesindedir.