ABD’de bir grup demokrat Senatör, hafta içerisinde IRS’e (ABD Gelir İdaresi) kripto vergi düzenlemelerine ilişkin bir mektup gönderdi. 10’dan fazla Senatörün imza attığı mektupta, 2026’da yürürlüğe girmesi beklenen ve kripto ticaret platformlarına yönelik çeşitli vergi kuralları içeren yeni düzenlemelerin faaliyete girebilmesi adına sürecin hızlandırılması gerektiği ifade edili.
ABD Senatörleri, Kripto Vergi Düzenlemeleri İçin Devrede
ABD Hazine Bakanlığı ve ABD Gelir İdaresi, Ağustos ayında, yatırımcıların vergilerini beyan etmesi ve kripto para ticaret platformlarının belirli satışlarla ilgili bilgileri rapor etmesi gibi birçok yeni düzenlemeyi içeren kripto vergi raporlama kurallarını önerdi. Aralarında Elizabeth Warren, Angus King, Richard Blumenthal, Sheldon Whitehouse ve Brian Schatz gibi isimlerin de yer aldığı bir grup Demokrat Senatör de hafta içerisinde konuya ilişkin IRS’e bir mektup gönderdi ve yeni kripto vergilendirme düzenlemelerinin faaliyete girme sürecinin hızlandırılması gerektiğini ifade etti.
Senatörler tarafından IRS’e gönderilen mektupta, yeni düzenlemelerin 2026’ya kadar yürürlüğe girmeyecek olmasından endişe duyduklarını belirtti. Kripto ticaret platformları adına vergi raporlama gerekliliklerini de içeren yeni düzenlemelerin olabildiğince hızlı yürürlüğe girmesine yönelik bir çağrıda bulunan Senatörler, yeni düzenlemelerin yürürlüğe gireceği tarihin daha fazla ertelenmemesinin sektör adına birçok yönden oldukça kritik olduğunu ifade etti.
Kripto Endüstrisindeki Düzenleyici Belirsizlik Devam Ediyor
Son dönemlerde Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok ülkede dijital varlık endüstrisine yönelik geniş bir yasal düzenleyici çerçeve sağlayabilmek adına yoğun çalışmalar yürütülmeye başlandı. Bu süreçte mali düzenleyici kurumlar tarafından kripto para regülasyonlarına ilişkin somut adımlar da atıldı.
Ancak kripto varlık endüstrisine yönelik küresel ölçekte net bir düzenleyici çerçeve henüz sağlanamadı. Özellikle ABD regülatörleri, son dönemlerde kripto endüstrisinden yoğun tepkiler almaya başladı.
SEC‘nin Haziran ayında Binance ve Coinbase‘e dava açması ile birlikte önemli ölçüde artan gerilim, bazı kripto şirketlerinin ABD dışındaki faaliyetlerini genişletmeye karar vermesine neden oldu. Ripple ve Galaxy Digital gibi çok sayıda dijital varlık şirketi, son aylarda Avrupa ülkelerindeki faaliyetlerini genişletmek adına somut adımlar da attı.