Küresel ekonomideki kriz derinleşirken, önde gelen ekonomistler resesyon ve Bitcoin’e (BTC) dair çarpıcı açıklamalarda bulundular.
Resesyon, 2023’te de Devam Edecek
Son zamanlarda ABD’nin gündeminde resesyon tartışması var. Resesyon, ‘makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi’ durumudur. Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir. ABD’li ekonomistler, ülkenin resesyon sürecine girip girmediği konusunda ikiye bölünmiş durumda. Federal Rezerv (Fed), %8.5’lik yüksek enflasyonla mücadele etmek faiz oranlarını artırırken, agresif bir niceliksel sıkılaştırma politikası izlemeye devam ediyor. Uzmanlara göre Fed’in para politikası ABD’yi çoktan resesyona sürükledi bile.
Peki, ABD gerçekten bir resesyon sürecine girdiyse ya da girerse, Bitcoin için ne anlama geliyor? Johns Hopkins Üniversitesi’nde uygulamalı ekonomi profesörü olan Steve Hanke, ABD’nin kesinlikle büyük bir ekonomik çöküşe doğru gittiğine inanıyor. CNBC’ye yaptığı açıklamada ekonomist “2023’te büyük bir resesyon yaşayacağız” dedi.
Fed, İnkar Ediyor!
Nobel ödüllü ekonomist Richard Thaler biraz daha iyimser görününüyor. Thaler’e göre, ABD şu anda resesyonda değil ancak orta vadede böylesi bir senaryo mümkün olabilir. Yale Üniversitesi’nden Stephen Roach, CNBC‘ye resesyonun geldiğine inandığını, ancak 1980’lerin başındaki kadar kötü olmayacağını söyledi. Diğer bir ekomistt Steen Jakobsen ise ABD’nin nominal anlamda bir resesyona girmediğini ancak mevcut durumun risk teşkil ettiğini iddia etti.
Ekonomi yazarı Liz Ann Sonders ise Fed‘in para politikasının eninde sonunda ülkede büyük bir reesyona neden olacağını ileri sürüyor. 26 Ağustos’taki Jackson Hole konuşmasında Jerome Powell, enflasyonun kontrol altına alınıncaya kadar mevcut ekonomik plandan geri adım atmayacaklarını söylemişti. Açıklık getirmek gerekirse, hükümet ve Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu ülkede resesyon olduğunu inkar etmeye devam ederken, Fed işsizlik oranı yükselene kadar niceliksel sıkılaştırma önlemlerinde ısrar edecek gibi görünüyor.
Bitcoin, Nasıl Etkilenecek?
Bitcoin, 2008’deki büyük kriz sonrası ortaya çıktı. Eğer an itibariyle ABD ekonomisinin resesyon içerisinde olduğu kabul edilirse, bu BTC’nin tarihi boyunc ilk resesyon tecrübesi olacak. Dolayısıyla Bitcoin’in bu tür bir ekonomik ortama nasıl tepki vereceğine dair somut bir veri yok. Ancak, şimdiye kadar durum pek iyi görünmüyor. BTC, Kasım’daki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.044 dolardan %71 düştü. BTC, yılın başından itibaren %57 ve son 30 gün içinde %14,8 düştü. Uzmanlara göre, Bitcoin, ekonomideki veya geleneksel pazarlardaki ekonomik sıkıntılara karşı hiçbir şekilde bağışık değil.
Eric Wall gibi BTC savunucuları, bu durumun dipten alım için fırsat sunduğunu iddia ediyor. Geçen ayın başlarında, Kıdemli Bloomberg Analisti Mike McGlone, Bitcoin’in büyük bir indirimle işlem gördüğünü açıkladı. Finansal hizmetler şirketi Charles Schwab’a göre, bu sefer durum farklı Bitcoin’in işi zor görünüyor. Kripto dünyasında birçok kişi tarafından desteklenen genel görüş, Bitcoin’in yüksek enflasyonlu bir ortamda çok iyi performans göstereceği. Ancak, BTC böylesi bir dönemde sınıfta kalırken, bu anlatı da geçerliliğini kaybetti. Analist Steven Lubka’ya göre, birden fazla enflasyon türü var. Bitcoin’in çok iyi performans gösterdiği bir tür ve olmadığı bir tür. Şu anda, ikinci enflasyonist ortamdayız. Bu da hiperenflasyon veya stagflasyon olarak tanımlanana daha riskli bir ortam. Sonuç olarak, resesyon ortamı devam ettiği sürece Bitcoin de yerinde saymaya devam edecek.