ABD’de spot Bitcoin $98,131.4 borsa yatırım fonlarının (ETF) piyasaya sürülmesiyle Bitcoin’in işlem hacminde rekor seviyelere ulaşıldı. Ancak 2024’te ABD’deki bir altcoin kategorisi olan stablecoin’lerin kullanımı küresel piyasalara kıyasla yavaşlayarak düştü. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise talep patlaması var.
ABD’de Düşüş, Küresel Piyasalarda Artış Var
Chainalysis tarafından 17 Ekim’de yayınlanan rapora göre ABD’de stablecoin işlem oranı 2023’e kıyasla düştü. ABD’de düzenlenen borsalardaki stablecoin işlemlerinin payı 2023’te yüzde 50 seviyesindeyken, bu oran 2024’te yüzde 40’ın altına indi. Aynı dönemde ABD dışı düzenlenen borsalardaki stablecoin işlem oranı ise yüzde 60’ı aştı.
Chainalysis raporu bu değişimin ABD’deki stablecoin kullanımında sert bir düşüş anlamına gelmediğini belirtti. Bunun yerine stablecoin’lerin özellikle gelişmekte olan piyasalarda ve ABD dışındaki bölgelerde hızla büyüdüğüne dikkat çekti. Küresel olarak ABD doları destekli varlıklara olan talep de bu değişimde etkili oldu.
ABD Merkez Bankası‘nın (Fed) verilerine göre 2022 sonu itibarıyla dolaşımdaki toplam ABD doları banknotlarının yaklaşık yarısı, yani 1 trilyon dolardan fazlası ABD dışında tutuluyor. Özellikle gelişen ekonomilerde ABD doları destekli stablecoin’lere ilgi artıyor. Daha ucuz işlem imkanı ve değer koruma ihtiyacı bu talebin en büyük nedenleri arasında yer alıyor.
Tether CEO’su Paolo Ardoino da geçtiğimiz Ekim ayında Cointelegraph’a yaptığı açıklamada stablecoin talebinin büyük ölçüde Arjantin, Türkiye ve Vietnam gibi gelişmekte olan ülkelerden geldiğini belirtti. ABD’nin aksine bu ülkelerde stablecoin‘lerin bir değer saklama aracı olarak ön planda olduğunu vurguladı.
Düzenleme Belirsizliği ABD’nin Liderliğini Tehdit Ediyor
ABD’nin stablecoin kullanımında geride kalmasının bir diğer önemli nedeni de düzenlemelerdeki belirsizlik. Chainalysis raporu bu durumun ABD’nin stablecoin piyasasındaki liderliğini tehdit ettiğini belirtti. Önde gelen stablecoin şirketlerinden Circle, ABD’deki net bir kripto para düzenlemesinin olmamasının Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bölgelerin stablecoin projelerini çekmesine neden olduğunu söyledi.
Circle’dan bir sözcü “ABD’de dolar referanslı stablecoin’ler için bir düzenleme çerçevesi olmaması Amerikan çıkarları için bir tehdit oluşturuyor” açıklamasında bulundu. Gelişen ülkelerin düzenleyici çerçeveler oluşturarak stablecoin kullanımını teşvik etmesi ABD’li politika yapıcılar üzerindeki baskıyı artırıyor.
ABD’nin bu alandaki öncülüğünü sürdürmesi için net bir düzenleyici çerçevenin oluşturulmasının önemine dikkat çekilen raporda küresel stablecoin piyasasının hızla büyümeye devam edeceği öngörülüyor.