Tokenize edilmiş ABD hazineleri 2024’ün sonuna kadar 3 milyar dolara ulaşabilir ve bu da finansal varlık tokenizasyonunun ve yaygın olarak benimsenmesinin faydalarını ortaya koyuyor. Tokenize hazinelerin bu yılın sonuna kadar 3 milyar dolara ulaşması için neredeyse iki kat büyümesi gerekecek. 21.co’da araştırma stratejisti olan Tom Wan’a göre merkezi olmayan özerk kuruluşların tokenize edilmiş ABD hazinelerindeki varlıklarını giderek çeşitlendirme eğilimi nedeniyle 3 milyar dolar seviyesine ulaşmak mümkün.
ABD Cephesinde Neler Oluyor?
Securitize ve BlackRock gibi küresel devlerin ürün teklifleri sayesinde tokenize edilmiş ABD hazineleri 3 milyar dolara çıkacak. Stratejist Tom Wan, 15 Temmuz’da paylaştığı bir X gönderisinde konuya yönelik şunu yazdı:
“Tokenize edilmiş ABD hazinesine tahsis edilen iki projeyle birlikte tokenize edilmiş ABD hazinesinin toplam piyasa değerinin 2024 sonuna kadar 3 milyar dolara yükseldiğini görebiliriz.”
Blockchain veri analiz platformu Dune verilerine göre tokenize edilmiş ABD devlet tahvilleri, yönetim altındaki toplam varlıklarda (AUM) 1,6 milyar doların üzerinde birikti. BlackRock’un BUIDL kodlu USD Kurumsal Dijital Likidite Fonu, Franklin Templeton’ın fonunu geçtikten sonra en büyük tokenize hazine fonu haline geldi.
BUIDL, yalnızca altı hafta içinde en büyük tokenize fon haline geldi ve bu süre zarfında 375 milyon doların üzerinde piyasa değeri elde etti. Fonun değeri şu anda 528 milyon doların üzerinde ve %28,8’in üzerinde pazar payına sahip.
Wan’a göre BlackRock’un fonu tokenize edilmiş hazine tahvillerine olan girişlere önemli bir ivme katacak:
“Securitize ve Blackrock tarafından ortaya konulan strateji olarak kripto ekosisteminin blockchain ekosisteminden ayrılmaya gerek kalmadan risksiz ABD hazine getirisine erişmesi için çeşitlilik sağlamayı amaçlıyorlar.
Konuya Yönelik Detaylar
Dünyanın en büyük yönetim danışmanlığı firmasına göre tokenizasyon, bir sonraki multi trilyonluk pazar fırsatı olabilir. Global Financial Markets Association (GFMA) ve Boston Consulting Group tarafından yayınlanan bir rapora göre tokenize likit olmayan varlıkların küresel değeri 2030 yılına kadar tahmini 16 trilyon dolara ulaşacak.
Diğer tahminlere göre Citigroup’taki analistler 2023 tarihli bir rapora göre 2030 yılına kadar 4 trilyon ila 5 trilyon dolar değerinde tokenize dijital menkul kıymetin daha basılacağını öngördü. Dünya çapındaki büyük şirketler tokenizasyonun potansiyelinin farkında. Örneğin Goldman Sachs, müşteri ilgisindeki artışı gerekçe göstererek yılın sonuna doğru üç yeni tokenizasyon ürününü piyasaya sürmeye hazırlanıyor.