Son gelişmeler ABD’li düzenleyicilerin fiyatlardaki yükselişleri ve düşüşleri etkin bir şekilde yakalayarak değerlendirme amacıyla Bitcoin (BTC) için geliştirilmiş muhasebeleştirme düzenlemeleri üzerinde çalıştıklarını gösteriyor. Bitcoin ve altcoinler için uzun zamandır beklenen muhasebeleştirme kurallarının yakında ABD’de sunulması bekleniyor.
Yeni Düzenlemeler 2025’de Yürürlüğe Girecek
Bitcoin ve altcoinler için uzun zamandır beklenen muhasebeleştirme düzenlemelerinin yıl sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yeni düzenlemeler kripto para yatırımcıları veya kripto paralara yatırım yapan şirketlerin varlıklarını gerçeğe uygun değer üzerinden muhasebeleştirmelerini zorunlu hale getirecek. Bu değerleme yöntemi, fiyatlardaki düşüşlerinin ardından fiyatlardaki potansiyel yükselişler de dahil olmak üzere en güncel varlık fiyatlarının muhasebeleştirilmesini sağlayacak.
Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) tarafından birkaç ay boyunca şirketlerden ve muhasebe uzmanlarından alınan geri bildirimler, getirilmesi planlanan düzenlemelerin kripto para odaklı şirketlerin finansal raporlarına daha fazla volatilite getirmesi beklense de, mevcut uygulamalara göre önemli bir iyileşmeyi temsil ediyor. FASB, düzenlemelerin 2025 yılında yürürlüğe gireceğini, ancak şirketlerin yine de daha önce başvuru yapma seçeneğine sahip olduğunu belirtti. Bloomberg’e konuşan muhasebe yazılım şirketi Cryptio’nun muhasebe stratejisi başkanı Jeff Rundlet konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
Bu kripto para piyasasının geneli için geleceğe doğru atılmış büyük bir adım. Bence bu ana akım benimsemeye doğru atılmış büyük bir adım. Teknik karmaşıklıklardan korktukları için bilançolarında kripto para tutmaktan çekinen büyük şirketlere yardımcı olmak için bu düzenlemelerinin sonunda nihayete erdirileceğini görebiliyorum.
Bitcoin ve Altcoinler’in Muhasebeleştirilmesine Giden Uzun Yol
FASB geçmişte Bitcoin’in şirketler tarafından sınırlı maddi kullanımını gerekçe göstererek kripto paralar için düzenlemeler oluşturmak üzere 2017 yılına kadar uzanan üç ayrı talebi geri çevirmişti. Bununla birlikte, Tesla ve MicroStrategy gibi büyük şirketlerin Blockchain‘ler üzerinde işlem gören kripto paralara önemli miktarlarda yatırımlar yapmasıyla FASB’ın tutumu değişti.
FASB’nin şimdiye kadar kripto paralar için tanıdığı kapsam sınırlı kaldı ve kriptografik yöntemlerle güvence altına alınan Blockchain teknolojisini kullanan dağıtık defterler üzerinde üretilen veya ihraç edilen varlıklara odaklanıldı. Bu kripto paralar şu anda ABD‘de muhasebeleştirme standartlarına göre maddi olmayan varlık sınıflandırmasına giriyor ve aynı türden varlıklarla değiştirilebilirliğe izin verecek şekilde değiştirilebilir olmaları gerekiyor.
Kripto paraların muhasebeleştirilmesi konusunda getirilecek düzenlemeler çeşitli ögeleri temsil eden ve benzersiz dijital varlıklar olan NFT‘ler ya da farklı Blockchain’lerde kripto para kullanımını mümkün kılan stablecoin‘leri ve sarılmış (wrapped) token’leri kapsamayacak. Büyük muhasebe şirketleri da dahil olmak üzere çeşitli şirketlerin sarılmış token’leri düzenlemelere dahil etme taleplerine rağmen FASB, benzer amaçlara hizmet ettiklerini ve temel kripto paralara benzer fiyatlarla işlem gördüklerini öne sürerek bunları nihai düzenlemelerin dışında tutmayı tercih etti.