Deutsche Bank’in yayınladığı son rapora göre önümüzdeki 10 yıl geleneksel para birimlerinin sonunu hazırlayabilir… Eğer Deutsche Bank analistleri yanılmıyorsa kripto para birimlerinin bu on yıl içindeki rolü ne olacak?
Geleneksel Para ve Enflasyon
Cryptobriefing’in haberine göre, Alman bankacılık devi Deutsche Bank’in araştırma ekibi tarafından hazırlanan ve “2030’u Hayal Edin” başlıklı özel bir Konzept baskısında yayınlanan araştırma, 1970’lerden bu yana geleneksel para sistemini bir arada tutan bazı faktörlerin zayıflamaya başladığını gösteriyor.
1970’lerin başında altın tabanlı Bretton Woods küresel para sisteminin çöküşüyle, ulusal paralar altın gibi değerli metalardan ayrıldı. Bunun yerine geleneksel para birimleri hükümetlerin eline geçti ve tamamen devlet güvenine bağlı olmak zorunda kaldı. Bununla beraber hükümetler istedikleri kadar para basabilmeye başladı. Dolayısıyla en ufak bir ekonomik sıkışıklıkta farklı tasarruf yöntemleri aramaktansa hükümetler piyasaya para sürdü. Geleneksel paraların herhangi bir doğal destekten bağımsız olması ve hükümetlerin istedikleri gibi para basabilmeleri sebebiyle enflasyon sorunu da küresel anlamda hayatımızda yer almaya başladı…
Bunun yanında Deutsche Bank’in analistleri, son 50 yılda geleneksel para sistemini ayakta tutan kuvvetlerin artık bir tehdit oluşturduğunu ifade ediyor.
Merkez Bankaları Kendilerini Mi Yok Ediyor?
Bilindiği gibi Amerika enflasyonun ve yaklaşmakta olan küresel krizin önüne geçebilmek için faiz indirimi ve para basma politikasını uyguluyor. Ancak bu durum hem bireylerin devlet ekonomisine olan güvenini kaybetmesine hem de geleneksel para biriminin değerinin düşmesine sebep oluyor.
Bu durum sadece Amerika’da değil, geçmiş zamanlarda farklı birçok ülkenin uyguladığı bir politika… Faizi düşür, piyasaya para sür! Ancak kaybolan güven ve düşen para değeri göz önüne alındığında merkez bankaları kendi ayaklarına sıkmış olmuyor mu?
Geleneksel Paraların Olmadığı Bir 2030?
Dünya Bankası son zamanlarda sürdürülemez küresel borç seviyeleri hakkında bir uyarı yayınladı. Bazı analistlere göre, toplam ABD borcu GSYİH’nın yüzde 2.000’ine denk geliyor. Wall Street Journal ise hükümetler, işletmeler ve hane halkları arasındaki küresel borcun çok yüksek seviyelere çıktığını ifade ediyor.
Eğer Deutsche Bank’in öngörüsü gerçekleşirse kırılmaya başlayan güven önümüzdeki 10 yıl içinde tamamen kaybolabilir. Kripto para birimleri ise güven arayan ve enflasyondan kaçmak isteyen bireylerin başvuracağı ilk seçenek olacak.
Küresel ekonominin şu anda karşı karşıya olduğu durum, hükümetlerden çok kripto para birimlerine güvenilmesini sağlayabilir. Tüm bu etkenler birleştiğinde de eğer beklenen olursa her ne kadar bence ütopik olsa da 2030 geleneksel paraların ölüm yılı olabilir…