Blockchain’de gerçekleştirilen İşletmeler Arası (B2B) sınır ötesi ödemelerin değeri bu yıl 171 milyar dolara ulaştı. Yapılan açıklamalara göre bu rakamın 2024 yılına kadar 4.4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
7 Milyar Dolar Tasarruf
Juniper Research tarafından 5 Kasım’da yayınlanan bir basın açıklamasına göre, finansal kurumlar 2024 yılına kadar Blockchain tabanlı sistemler sayesinde 7 milyar dolar tasarruf edecek.
Bunun yanında yapılan işlemler daha düşük maliyetli, daha şeffaf ve gerçek zamanlı olacağı için Blockchain teknolojisi sayesinde çok daha hızlı gerçekleşecek. Araştırmanın yazarı Morgane Kimmich konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullanıyor:
Blockchain uygulamaları, finansal kurumların dijital dönüşüm geçirmelerinin geniş bir parçasını oluşturuyor. Blockchain paydaşların, giderek daha fazla metalaşan rekabetçi bir piyasada operasyonel maliyetleri azaltmalarını sağlayacak.
Öte yandan bahsi geçen rapor sektördeki deneyime, pazarlama çabalarına, müşteri sınıflarına ve Blockchain çözümlerine göre Blockchain çözümlerinin kullanan ilk beşteki şirketi de sıralıyor. Bu ölçütlere göre ilk sırada teknoloji devi IBM yer alıyor. IBM’in ardından Hindistan merkezli Infosys Finacle, yazılım güvenlik firması Guardtime, kurumsal Blockchain şirketi R3 ve Ripple geliyor. Yapılan açıklamalara göre IBM, çözüm çeşitliliği ve müşteri tabanı nedeniyle ilk sırada yer alıyor.
Blockchain Rekabeti
IBM, Ripple ve Visa sınır ötesi ödemelerde Blockchain teknolojisini kullanan firmalar arasında yer alıyor. Blockchain teknolojisinin ödemeler konusunda kullanımında ise rekabet giderek artıyor. Örneğin Ripple, 2012 yılından bu yana piyasaya liderlik ediyor ve bu yıl 200’den fazla firmayla beraber Blockchain tabanlı ödeme çözümleri sunduğu biliniyor.
Bunun yanında bu haberimizde de sizlerle paylaştığımız gibi Temmuz ayında yapılan açıklamaya göre IBM, geçen yıldan beri Amerika Birleşik Devletleri’nde güvence altına alınan Blockchain patentlerinin sayısını üçe katladı.
Kaynak: Cointelegraph