“Türkiye’nin ilk milli kripto para birimini geliştireceğiz” diyerek yatırımcılardan 1 milyar Türk lirası toplayan Kuzey Kıbrıs merkezli Hipper A.Ş. yöneticileri S.K. ve M.S. 20 Haziran’da gözaltına alınmıştı.
Tehlikeli sayılabilecek “yerli ve milli” sıfatını kullanarak yatırımcıların duygularını istismar eden dolandırıcılar “Bitcoin’e rakip Turcoin geliyor” sloganıyla karşımıza çıkmıştı. Hipper A.Ş. Turcoin madenciliği için 100 milyon liralık yatırımla 2 tesis kurulacağını duyurmuştu. Dolandırıcılar, bu tesisler için 20 kilometre uzunluğunda kablo döşeneceğini ve tesiste 24 bin ekran kartı kullanılacağını belirtmişti. Ayrıca Turcoin’in fiyatı bile önceden belirlenmiş ve 100 dolar olarak açıklanmıştı.
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı 176 bin kişinin dolandırıldığı iddiasına ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Savcılığın hazırladığı 60 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar S.K. ve M. S.’nin “tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçundan dosyadaki müşteki sayısınca 3’er yıldan 10’ar yıla kadar olmak üzere toplam 3 bin 530’ar yıldan 11 bin 766’şar yıla, diğer 35 sanığın da “tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı”, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçundan 4’er yıldan 13’er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame kabul edildi. Davanın ilk duruşması ise 28 Şubat 2019’da. İddianame’ye göre dolandırıcılar toplantılara ünlü manken ve sunucuları davet ederek yatırımcıların güvenini kazanmaya yönelik girişimlerde bulunmuş. Ayrıca iddianamede yatırımcılara cüzi yatırımlarla yüksek kar vaadinde bulunulduğu da belirtilmiş:
“Sisteme dahil olan bir yatırımcı, eğer sistemde kendi cüzdanı yoksa bağlı olduğu lider vasıtasıyla şirketten asgari paket (asgari bin 500 lira, 2018 yılı itibarıyla 2 bin lira) almak suretiyle parayı S.K. ‘nın Kıbrıs’ta bulunan şirket hesabına göndermektedir. Üstelik bu para yatırma işlemi henüz S.K. ‘nın şirketine yasal olarak ortak olmadan önce de bu şekilde gerçekleştirilmektedir. Nitekim yine S.K. ‘nın ortak olma tarihinden önce iki şirket arasında para transferi gerçekleştirilmektedir. Tüm bu hususlar Gümrük Müsteşarlığı ve BDDK Denetim Raporları’nda teyit edilmiştir.”
S.K. savunmasında nakit girişinden komisyonu ve elektrik masraflarını düştükten sonra yatırımcılara gönderdiğini, M.S. ise aldığı nakit para karşılığında yatırımcılara dijital ortamda hiçbir değeri olmayan “Hippara” gönderdiğini beyan etti.
Kaynak: TRT