Ethereum‘un Blast layer-2 ağ lansmanı yatırımcılarına heyecan ve korkuyu bir arada yaşattı ve ilk 24 saat içinde var olan ilk mevduatlarının yaklaşık 1,6 milyar doları yatırımcılar tarafından geri çekildi. Defillama tarafından sağlanan verilere göre, bu fon hareketi yeni platformlarda görülen ve kendilerini kabul ettirme sürecinde karşılaşılan sorunlara vurgu yapmaktadır.
TVL Giderek Düşüyor
Elde edilen verilere göre, Blast ağı piyasaya çıktığında 2,3 milyar dolarlık toplam kilitli değere (TVL) sahipti. Ancak kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde platformdan çekimlerin başlamasıyla başladığından bahsedilen rakam 520 milyon dolar seviyesine geriledi.
Buna bağlı olarak, kendisini Ethereum topluluğunun umut barındıran yeni bir oyuncusu olarak konumlandıran ve stake edilmiş ETH üzerinden getiri sağlayan ağ, var olan değerinin bir gün içinde net bir biçimde düşmesiyle sarsıldı.
Blast’ın ilk dönemde sahip olduğu bu cazibe, kullanıcıları için getiri yaratma amacıyla ortaya çıkan yenilikçi yapıdan kaynaklanıyordu. Ortaya çıktığı dönemde ETH’lerini stake eden kullanıcılara Blast puanları vaat ediliyordu. Bu puanların ise daha sonra bir token ile takas edebilecekleri açıklanmıştı.
Ortaya koyulan bu teşvik mekanizması, potansiyel kazançlar elde etmek isteyen yatırımcıları da kendisine çekmesini sağlamıştı. Ayrıca ağ tarafından, yakın bir tarihte gerçekleşmesi planlanan airdrop’un %50’sini geliştiricilere dağıtma sözü verildi.
Blast’ın Geleceği
Blast’ta yaşanan hızlı TVL düşüşü, kripto dünyasında yer alan kişiler tarafında da bir şüpheciliği beraberinde getirdi. Başlangıçta, tartışmalar çok da büyük bir etkiye sahip olmadı, çünkü yüksek getiri ve airdrop vaadi likiditenin projeye akmasının yolunu açmıştı.
Bunun yanı sıra, lansman sonrası fonların hızlı bir biçimde geri alınması, ağın uzun soluklu olabileceğine yönelik uygulanabilirliğine olan güvenin ne kadar zayıf olabileceğini ortaya koyuyor olabilir.
Tüm bu süreçte ekosistemi güvende tutmak ve yatırımcıların desteğini korumak için Blast, diğerlerinin yanı sıra Zora ve Pyth ile entegrasyonlar gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı. Bu strateji ile birlikte, yapılan açıklamaya göre Blast’ın faydasında bir artış hedeflenecek ve daha işlevsel ve güçlü dApps’ler geliştirme altyapısını bir araya getirmek konusunda adımlar atılacak.
Tüm bu bahsedilen gelişmeler için Blast hala erken aşamada görülüyor ve gerçekleştirilecek bu hamlelerin ağa şimdilik ne gibi katkılarının olabileceğinin sorgulanmasına sebep oluyor.