Kripto para piyasaları bugün de dalgalı seyrine devam ediyor. Düşüş dönemlerinde yeni ATH gördüğünüz günleri hatırlayın ve dipleri satın almanın faydasını anlayın. 5 trilyon dolarlık varlık yöneten dev şirket kripto paraların farkına çok erken dönemde varmış. Son yapılan açıklamalar herkesi şaşırtabilir.
Fidelity ve Bitcoin (BTC)
Dev yatırım şirketi bugünlerde kurumsal yatırımcılara Fidelity Digital Assets aracılığıyla hizmet veriyor. Kurumsal segment yatırımcılar Fidelity sayesinde güvenli ve sorunsuz şekilde portföylerini gelecekte katlama beklentisiyle Bitcoin alıyor. Fidelity Digital Assets, kurumsal yatırımcılar için kripto para birimi çözümleri sunar. Bu, soğuk cüzdanda saklama, yatırım işlemleri, özel dijital varlık desteği ve pazar araştırmasını içerir. Nitelikli kurumsal yatırımcılar, hesaplarından para aktarmadan Fidelity Digital Assets içindeki dijital varlıkları alıp satabilir.
Şirket son yaptığı açıklamada 2014 yılından bu yana Bitcoin (BTC) biriktirdiklerini açıkladı. Peki Fidelity o tarihten bugüne neler yaptı?
Fidelity 2014 Yılından Bugüne Kripto Para Çalışmaları
Fidelity, 2014’ün başlarından beri (1 BTC’nin 1.000 ABD dolarından daha az değerde olduğu zamanlarda) kripto para birimiyle ilgili ilk araştırmaları yürütürken, finans kurumu, ertesi blockchain ve kripto para birimlerini keşfetmeye adanmış ilk ekibi kurdu. Blockchain Incubator, Bitcoin’in Fidelity tarafından gelecekte benimsenmesinin yolunu açtı.
Büyük bir kripto para borsası olan Coinbase ile ortaklık kuran Fidelity, hayırseverlerin Fidelity Hayır kurumlarına bağış yaparken dijital para birimini kullanmalarına izin vererek Bitcoin’i benimseme yolunda erken bir adım attı. Bitcoinler daha sonra Coinbase aracılığıyla diğer varlıklara dönüştürülür ve ilgili hayır kurumuna verilir.
Nisan 2017’ye geldiğimizde IC3 girişimi için en iyi üniversitelere ve teknoloji firmalarına katıldı. Türünün ilk girişimi olan Fidelity, yeni blockchain projelerini keşfetmek için en iyi üniversiteler ve teknoloji firmalarıyla bir araya geldi. Kripto Para Birimleri ve Sözleşmeler Girişimi’ne katılan tüm kurumlar, blockchain teknolojisinin yıkıcı potansiyeli için ortak bir vizyonu paylaşıyor. Fidelity CEO’su da mayıs ayında Consensus 2017’de konuştu.
Ağustos 2017’de Coinbase ile ortaklık yapan Fidelity, müşterilerin kripto para borsasına dijital cüzdan verilerini Fidelity Portföy Özet Görünümlerine göndermelerine izin verdi. Bu özellik, kişinin başka bir yerdeki dijital varlıklarına açılan basit bir pencere olsa da, dijital varlıkları diğer yatırım türleriyle eşit şartlarda ele alma isteğinin sinyalini verdi.
Mayıs 2018’e geldiğimizde layer2 Zirvesi için MIT ile Ortaklık kurdu. Blockchain araştırmalarına çok yıllı bir odaklanmaya devam eden Fidelity Labs ve MIT Media Labs’ta bir zirve düzenlendi. Bu zirve, birçok blockchain uzmanını ilgilendiren bir konuyu ele aldı: ölçeklenebilirlik. Blockchain’in ölçeklenmesi için işlem hacmi arttıkça işlem başına maliyetin düşmesi gerekir.
Dünyanın en büyük beşinci varlık yöneticisi, 2019’un başlarında yayına girecek olan Fidelity Digital Assets’i piyasaya sürdü. Bu, herhangi bir büyük finans kurumu tarafından kripto alanına yapılan en iddialı girişimi işaret ediyor ve bu dijital varlık bölümü, kurumsal yatırımcılara izin verecek. Düzenlenmiş ve güvenilir bir emanetçi aracılığıyla kripto para birimi satın almaya kurumsallar bu adımla başladı.
Ocak 2019’da kurumsal yatırımcılar için kripto para alım satım platformlarında halka açık bir güncelleme yayınlayan Fidelity, bazı seçkin müşterilerin hizmeti kullanmaya başladığını söyledi. Kripto para biriminin göreceli yeniliğine rağmen, Fidelity, kullanıcılardan gelen ilk geri bildirimlere dayanarak güncellenen “sağlam bir teknik ve operasyonel standartlar seti” oluşturdu.
Mart 2019’da Fidelity Digital Assets resmen yayına girdi. 8 Mart’ta Fidelity, kripto para birimi platformunun seçkin bir müşteri grubuyla yayına başladığını duyurdu
Mayıs 2019’da Fidelity Digital Assets tarafından hazırlanan bir araştırma makalesi, kripto para birimine yapılan kurumsal yatırımın önümüzdeki beş yıl içinde artmasının muhtemel olduğu sonucuna vardı. 450 kurumun anketi, %22’sinin halihazırda dijital varlıklara sahip olduğunu ve finansal danışmanların %74’ünün kripto para birimini olumlu gördüğünü gösterdi. BTC’nin değeri yalnızca Nisan 2019’da %25’in üzerinde arttı.
Şubat 2020 tarihinde Fidelity International, Hong Kong Crypto‘ya 14 milyon dolar yatırım yaptı Fidelity, Hong Kong merkezli bir kripto borsası OSL operatörüne yatırım yaparak uluslararası erişimini genişletti. Bu yatırım, Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören BC Group’un 36 milyon dolarlık hisse satışının bir parçasıdır.
Ağustos 2020’de Fidelity Uygun Yatırımcılar için Bitcoin Fonu Açılışını Başlattı.
Ekim 2020’de Fidelity, Bitcoin’in çeşitlendirilmiş bir portföy için neden iyi bir alternatif yatırım seçeneği olduğuna dair fikir verir. Geleneksel varlıklarla düşük korelasyonu, üstel perakende büyümesi ve sabit arz, Bitcoin’in değerli bir alternatif varlık olarak görülmesinin tüm nedenleridir.
Aralık 2020 Kripto para kredisi veren BlockFi ile ortaklık kuran Fidelity, kurumsal yatırımcıların nakit krediler için teminat olarak Bitcoin kullanmasına izin vereceğini duyurdu.
Mart 2021 ve Bitcoin ETF başvurusu, 4.9 trilyon dolarlık varlık yöneticisi, yeni bir Bitcoin borsasında işlem gören fonu listelemek için SEC’e evrak gönderdi. ETF, çeşitli fiyat akışlarından türetilen bir endeks olan Fidelity Bitcoin Index PR’yi kullanarak dijital para biriminin günlük performansını izlemeyi amaçlıyor.