Son zamanların en popüler altcoin’leri arasında yer alan yearn.finance (YFI), Ethereum platformunda çalışan bir token’dır. Özellikle yaşadığı büyük artış ve ardından Bitcoin’in fiyatını geçerek adeta imkansızı başaran YFI ile ilgili “Yearnfinance Nedir?” gibi soruların sıkça sorulmaya başladığı görülüyor.
Bu yazımızda, “Yearnfinance nedir?”, “Yearnfinance nedir? DeFi” ve “YFI coin satın al” gibi konulara değineceğiz.
Yearn.finance
Merkezsiz finansa (DeFi) son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Haliyle DeFi token’larından da sıklıkla bahsediliyor. YFI token da bir DeFi projesi olduğu için popüler hale gelmesi şaşırtıcı değil.
YFI coin ile ilgili şaşırtıcı olan asıl şey YFI’nin geliştiricisi Andre Cronje’nin token’ı “0 finansal değeri olan” ve “bütünüyle 0 arzlı değeri olmayan bir token” olarak tasarlamış olması. Çünkü projeyi tek başına geliştiren Cronje YFI coin’in bir oy kullanma token’ı olarak kullanılmasını bu sebeple de değerinin sıfır olmasını hedefliyordu. Ancak beklenildiği gibi olmadı ve Yearnfinance Coin piyasa sürüldükten sonra 1 hafta içinde %35.000 artış gösterdi.
Bunların yanında yearn.finance özet olarak, “en iyi getiriyi bulmak için likiditeyi DeFi evreninin farklı sektörlerine yönlendiren sofistike bir protokoldür” şeklinde tanımlanabilir.
Öte yandan yearn.finance ekosisteminin bir parçası olan yEarn, token ödünç vermeyi optimize etmek için Curve, Compound, Aave ve dYdX gibi DeFi protokollerini kullanıyor. yEarn, Curve üzerinde yPool olarak tanınıyor. Bir kullanıcı token’ları yatırdığında, bunlar yUSDC, yUSDT ve yDAI gibi “optimize edilmiş token’lara” yani yToken’a dönüştürülüyor. Bu, kullanıcının yalnızca normal borç verme ücretlerini değil, aynı zamanda Curve’den işlem ücretlerini de kazanmasını sağlıyor. Bu sistem ile yEarn, DeFi alanı boyunca likiditeyi farklı sektörlere yönlendiriyor.
Bunların yanında yearn.finance sisteminde; yearn.finance, ytrade.finance, yswap.exchange, iborrow.finance ve yliquidate.finance bulunuyor. Kısaca değinilmesi gerekirse yearn.finance, kar amacı ile borç verilmesini sağlarken, ytrade.finance kaldıraçlı stablecoin işlemlerine imkan tanıyor. Yliquidate.finance, Aeve için sıfır sermaye otomatikleştirmesi ile likidite sağlıyor. Yswap.exchange, tek taraflı otomatik piyasa yapıcı özelliği gösterirken son olarak iborrow.finance, akıllı sözleşmeler arası kredi yetkilendirme kasası özelliği taşıyor.
YFI Coin Nedir?
Yearnfinance Coin ya da kısaca YFI coin, yearn.finance ekosistemini kontrol eden token olarak tanımlanıyor. Yazının yayına hazırlandığı sırada 13.512 dolarda işlem göre YFI coin, Bitcoin’in aynı zamandaki fiyatını geride bırakması ile de tanınıyor.
Bunların yanı sıra henüz çok yeni bir token olmasına rağmen rağmen yazının yayına hazırlandığı an itibariyle 404.870.135 USD işlem hacmi bulunan YFI token’ın 114.563.248 USD 24 saatlik işlem hacmi bulunuyor.
Ayrıca YFI coin’in arzının da aslında çok düşük olduğu görülüyor. Şu anda dolaşımda toplamda 29.962 YFI bulunurken bunun en fazla 30.000 YFI token’a ulaşacağı bilgisi CoinMarketCap verilerinde yer alıyor.
Yearn Finance Yorum
YFI token özellikle Binance listelenmesi sonrasında gözleri üzerine çekti. Ayrıca token’ın sıfır değer ile tasarlanmasının ardından değerinin 13.000 doların üzerine çıkmış olması da dikkatleri çeken bir başka nokta oldu.
Bununla birlikte projenin arkasındaki ismin de projeyei tek başına geliştirmiş olması da övgü toplayan bir başka nokta oluyor.
Hem projeyi hem de token’ın fiyat hareketlerini değerlendiren isimler ise projenin gelecek vaat ettiğini ancak bir süre sonra YFI token’daki bu büyük artışın sona ererek düşüşe geçeceğini ifade ediyor.
Yearn Finance Nasıl Satın Alınır?
“YFI coin satın al” denildiğinde belkide akla ilk olarak Binance geliyor. Son zamanların en popüler kriptoları arasında yer alan YFI coin, dünyanın en yüksek işlem hacmine sahip borsası Binance’ten satın alınabilir.